Kuten jo ensimmäisessä kirjoituksessa mainitsimme, vuosi 2013 on tarkoitus viettää erilaisten suunniteluaskareiden parissa. Kuulostaa leppoisalta, mutta kun sitä suunniteltavaa on oikeasti aika paljon. Johtuisiko taustoistamme, mutta uskomme vahvasti (naiivisti?) huolellisen suunnitelun ongelmia ennaltaehkäisevään vaikutukseen. Sitäpaitsi suunnitteleminen on kivaa, ehkä jopa kivempaa kuin itse toteuttaminen!
Aivan ensimmäiseksi pitäisi miettiä omat toiveet arkkitehtisuunnittelua varten. Käytännössä tämä tarkoittaa talon paikan, piha-alueiden, sisätilojen, ja talon ulkonäön hahmottelemista karkealla tasolla. Erilaisia toiveitahan on sinänsä helppo listata, kahdeksan vuoden pähkäilyn jälkeen ehkä vähän liiankin, mutta siinä vaiheessa kun osasta pitäisikin rajallisen budjetin vuoksi luopua, homma muuttuu hankalammaksi. Tähän vaiheeseen on tarkoitus käyttää aikaa pari kuukautta, jonka jälkeen on aika marssia arkkitehdin pakeille.
Arkkitehdin käyttäminen on ollut meille alusta asti melko selvää, ja tämä ajatus on vain vahvistunut, kun olemme omatoimisesti yrittäneet hahmotella talon paikkaa ja piha-alueita pikkuruiselle tontille. Kyllähän siihen periaatteessa mikä tahansa pakettitalokin mahtuisi, mutta kun olisi kivaa, että tilaa jäisi hieman myös omalle pihallekin, ja että olohuoneen ikkunasta näkyisi jotain muuta kuin naapurin Volvo.
Arkkitehtisuunnittelun rinnalla, ennen kesälomia, olisi tarkoitus valita muut talon rakentamiseen tarvittavat suunnittelijat. Lain puolestahan tarvitaan ainakin pääsuunnittelija (joka tulee olemaan arkkitehti), sekä rakenne-, LVI-, että sähkösuunnittelija. Tämän lisäksi olemme ajatelleet käyttää sisustussuunnittelijaa tärkeimpien huoneiden sisustamiseen, sekä pihasuunnittelijaa.
Näiden lisäksi ennen kesälomia pitäisi valita (kivi-) talotehdas ja hieman miettiä, minkälaisena urakkakokonaisuutena talon pystytys hoidetaan. Skaalan toisessa päässähän on perinteinen “kilpailutan kaikki urakat itse” lähestymistapa, ja toisessa kokonaisurakka. Ensimmäinen on potentiaalisesti halvempi mutta työläs, kun taas jälkimmäinen mahdollisesti riskialttiimpi ja kalliimpi, mutta toisaalta vaatinee hieman vähemmän ajallista panostusta.
Kaikki suunnitelmat (arkkitehti ja erikoissuunnitelmat) olisi tarkoitus saada valmiiksi alkusyksystä, jonka jälkeen voimme teettää lopullisen kustannusarvion pankkia ja urakkaneuvotteluja varten ja anoa rakennuslupaa. Loppuvuosi onkin sitten varattu varsinaisten taloon liittyvien urakoiden, kuten louhinnan, maansiirtotöiden, perustuksien, ja itse talourakan/urakoiden kilpailuttamiseen.
Suunnitteluasioiden lisäksi meitä työllistävät tänä vuonna tonttiin liittyvät valmistelut. Aivan ensimmäiseksi tontille pitää saada tie (yhteistyössä naapureiden kanssa), minkä jälkeen tontilla oleva vanha rakennus pitää vielä purkaa. Lisäksi tarvitaan sähköt, käyttövedet, tietoliikennekaapeloinnit, ja viemäröinnit. Hulevedetkin pitäisi jonnekin johtaa. Puita tontilla ei ole kovin montaa, mutta alustavien pähkäilyjen perusteella kaikki olemassa olevat isot puut joudutaan poistamaan, valitettavasti.
Aika paljon tekemistä siis, vaikka harkkoakaan ei tänä vuonna vielä nouse!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti