sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Raksaviikko nro 9

Jos edellisellä viikolla valut jäivät vähiin on niitä tällä viikolla ollutkin sitten kaksin kappalein. Maanantaina viikko alkoi kellarikerroksen lattiavalulla, jonka meille teki Betonilattiatyöt M. Pussinen. Valupäivän iltana Tommi kävi vielä kastelemassa lattian ja levittämässä muovit valun päälle, nyt saa betoni kehittää rauhassa lujuutta  ja sitten kuivua. Samalla pumilla pumpattiin myös perjantaina tekemättä jääneet anturat ja ylimmän kerroksen harkkoseinien alapuolikas, sekä ikkuna- ja oviaukkojen viistovaluja.
Olohuoneen ikkuna-aukon viistovalua.

Autokatoksen anturoita, taustalla oikealla ulkovaraston anturaa.
Perjantaina päästiinkin jo valamaan kakkoskerroksen yläosa, sekä autokatoksen ja varaston muutama ensimmäinen harkkokerros. Tässä kohdassa runkoporukallemme tuli ikävä yllätys ja pieni hidastus, mutta siitäkin selvittiin hyvällä asenteella. Meille on autokatokseen ja varastoon piirretty muutama kerros 200mm harkkoa alas, ja siitä seinä jatkuu 150mm harkoilla. Ruduksen 200mm harkko on kuitenkin eri mallinen kuin heille tutumpi Lakan harkko. Lakan 200mm harkon päälle voi suoraan latoa 150mm harkkoja ja valaa kaikki kerralla, sillä valuontelon "poikkipuut" ovat tasaisia harkon pinnassa. Ruduksen harkoissa poikkipuut ovat syvemmällä ja eri kokoisten harkkojen latominen päälle ei onnistu, joten tarvitaan yksi valukerta lisää. Perjantaina päästiinkin varaston osalta valamaan vain ne muutama kerros 200mm harkkoja, ja nyt 150mm harkkoseinä kohoaa siihen päälle.
Vasemmalla autokatoksen seinää, takana vasemmalla ulkovarastoa ja oikealla ulkoportaiden viereistä seinäkettä.
Nyt ovat siis maskiharkkoja lukuunottamatta seinät pystyssä ja kattotuolit ovat saapuneet tontille.
Länsiseinä täydessä korkeudessaan.
Oikealla olohuoneen ikkuna-aukko, vasemmalla alhaalla keittiön aukko ja ylhäällä makuuhuoneen ikkunaoviaukko.

4 kommenttia:

 1. Hei,
  millaisiin osiin olette pilkkoneet urakat, kuka teille pystyttää rungon? Kuka tekee sisätyöt? Miten iso ero teidän kustannuslaskelmissa tuli Bassolta avaimet käteen vs itse kilpailuttamalla?

  Olemme itse pohtimassa oman kivitalon rakentamismahdollisuuksia, mutta hintatietoja ei oikein löydy mistään... ja neliöhinnoista puhuttaessa kaikki käyttävät eri neliöitä (brutto-, kerros-, huoneisto- yms), jotka johtavat aika isoihin heittoihin...

  Tsemppiä rakentamiseen ja seuraillaan mielenkiinnolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Urakoista erikseen tulevat ainakin maanrakennus, runko, vesi ja viemäri, lämmitys, sähkö, vesikatto, lattiavalut, peltityöt, tasoitus, maalaus, laatoitus/vedeneristys, sekä timpuri. Materiaaleissa sama juttu, eli "talopaketti" on keräilty kasaan vähän sieltä sun täältä.

   Tuhannen taalan kysymys tietysti on, paljonko paloittelemalla säästää avaimet käteen ratkaisuun verrattuna? Vielä en halua mitään euromääräistä arviota antaa, mutta kyllä kustannusarvion perusteella ihan oleellisista summista puhutaan. Toisaalta täytyy muistaa, että kaikella on hintansa, ja niin myös tässä tapauksessa. Eli kyllähän paloittelu oman työn määrää lisää ihan oleellisesti, ja vaatii monesti pitkää pinnaa mm. työnantajan taholta (terveisiä vaan...).

   Koska myös me tuskailimme vuosi sitten saman asian parissa, ajattelin talon valmistuttua kirjoittaa jutun aiheesta "paljonko säästää urakoita pilkkomalla". Täysin objektiivisen vertailun tekeminen saattaa tosin tuolloinkin olla hyvin vaikeaa, sillä tyypillisesti avaimet käteen tarjouksista puuttuu vielä aika paljon kaikenlaista sisämateriaaleihin ja sähköihin/valaistukseen liittyvää, jotka saattavat lisätä hintaa hyvinkin reippaasti. Ja tietysti paloittelemallakin on mahdollista rakentaa hyvin kalliisti, esim. meillä coctail kalleimmista tarjouksesta tarkoittaisi varmaan +200k€ hinnassa...

   Niin, ja rungon meille pystyttää SJ-rakentajat. Sisätöiden kilpailutus on parhaillaan työn alla, joten palaamme aiheeseen hieman myöhemmin.

   Poista
 2. Aika samassa tahdissa mennään! Meillä talo nousi harjakorkeuteen maanantaina, tänään on kellarin lattiavalu.

  VastaaPoista
 3. Terve, ja kiitos nopeasta ja kattavasta vastauksesta! Nimim. seuraillaan suurella mielenkiinnolla projektinne edistymistä :)

  VastaaPoista