sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Portaiden kaiteet

Portaiden kaiteet ovat meillä olleet jo pidempään murheena. Miksikö? No kun emme tiedä miten ne tekisimme. Itse portaat ovat Ruduksen valmiit betonielementtiportaat ja sekä kellarista ykköskerrokseen että ykkösestä kakkoseen johtavat portaat tulevat päällekkäin U:n mallisina suoralla lepotasanteella. Kellarissa portaiden alle jäävä tila on hyödynnetty varastona, joten kellarissa portaat vaativat viereensä (harkko)seinät. Kellarin portaisiin myös mielikuvatasolla harkkokaide tuntuu luontevalta, ja tuleehan se paljon halvemmaksi kuin lasinen. Ykkösestä kakkoseen taas haluamme ehdottomasti lasikaiteet. Tämä sama kaide tulee myös korkean tilan reunaan. Kuulostaa helpolta, eikö? Mutta miten vaihtaa ykköskerroksessa kaidemateriaalista toiseen?

Tommi on hieman tutkinut erilaisia vaihtoehtoja piirrellen, ja tässä tämänhetkinen ykkösvaihtoehto. Lasikaiteet vielä puuttuvat kuvista, kuten myös portaiden pinnoitteet (todennäköisesti sama parketti kuin lattiaan), mutta ei anneta sen haitata. Ensin ykköskerroksesta päin katsottuna.
Ja sitten kellarin portaita ylös noustessa.
Tässä siis harkkoseinä nousisi portaiden välissä lepotason jälkeisen osan kaidekorkeuteen asti ja jatkaisi nousuaan portaiden linjassa, kunnes tullessaan linjaan yläkerran portaiden pohjan kanssa kääntyisi kohti lattiaa yhdessä portaiden pohjan kanssa.

Miten te muut kolmikerroksisen talon rakentajat olette ratkaisseet kaiteet? Tai löytyykö jonkun lukijamme takataskusta hyviä ideoita?

6 kommenttia:

 1. Moi. Erikoinen ratkaisu. Onko teillä tarkoituksena kiinnittää lasikaide askelmien sivuun vai päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinenhan se on mutta tähän mennessä keksimistämme tavoista vähiten näkyvissä oleva.

   Yläkerran portaiden lasikaide kiinnitetään portaiden sivuun, todennäköisesti joko alareuna porraselementin alareunan tasalle tai sitten portaiden muotoon leikattuna eli niin että portaat toistuvat lasikaiteen alareunan muodossa..

   Poista
 2. Mä tekisin varmaankin markopaanaset, eli mitä ei voi piilottaa, kannattaa korostaa. Tekisin siis kellarista tulevan betonisen kaiteen yläosaan sellaisen vaakatasossa olevan tasanteen, johon voisi sitten vaikka laittaa jotain tuikkuja tai vaikka jonkun kasvin, jos niin tykkää. Mun on vähän vaikea hahmottaa tuota kuvaa, että miten se menisi, mutta tuossa näyttäisi siltä, että alas mennessä ei saa kaiteesta otetta ihan ylhäältä saakka. Miten muuten nykyisin, kun meillä ei ole kaidetta portaiden ulkoseinissä, niin joku kaveri kommentoi, että rakennusmääräysten mukaan kaiteet pitäisi olla silläkin puolella. Onko tästä jotain sääntöä? Meillä ne kaiteet ovat varastossa, edellisen asukkaan poistamina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne kellarin portaikkoon siis tulisi lain vaatimat käsijohteet ulkokaarteeseen. Yläkerran portaissa toivomme että lasin yläreunassa oleva metalliprofiili riittää, mutta varaudumme jo henkisesti visuaalisesti epämieluisempaan vaihtoehtoon eli laittamaan käsijohteet myös ulkokaarteeseen sielläkin.

   Poista
 3. Milloinka teillä rakentaminen alkaa ja milloin pitäisi olla valmista? Olen tässä seuraillut jonkun aikaa teidän blogia. Ihan mielenkiintoisia ratkaisuja teillä tulossa.

  http://villavarri.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos merkin jättämisestä ja linkistä teidän blogiin! Parikymmentä klikkausta voi tälle illalle laskea meidän piikkiin :)

   Rakentaminen meillä alkaa huhtikuun alussa, tai anturat saatetaan valaa jo tämän kuun puolella. Valmista voisi olla joskus vuodenvaihteessa tai alkuvuodesta.

   Poista