sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Anturat valettu!

Nyt se sitten alkaa! Tai tarkemmin sanottuna alkoi jo perjantaina, kun anturamuotit saivat betonia sisuksiinsa. Kylläpä vain paperinpyörittelyn ja virtuaalirakentamisen jälkeen tuntuu hienolta päästä tositoimiin!


Omakotitaloa rakennuttava joutuu sekaantumaan mitä kummallisimpiin pikkuprojekteihin. Yksi tällainen oli työmaavessan hankkiminen. Kyseinen laitoshan on pykälien mukaan hankittava, mikäli urakoitsija niin haluaa. Meidän tapauksessa asia oli juurikin näin, mikä on varsin ymmärrettävää työmiesten suurehkosta määrästä johtuen. Ja ainahan ei hädän hetkellä lähimmälle Nesteelle edes ehdi, mikä alkoi vessan hienoisen myöhästymisen johdosta myös näkyä (ja tuoksua) lähimaastossa...

Siispä vessaostoksille. Bajamajoja saa usealtakin kaupalliselta toimijalta, joista parhaalta vaikutti Ykkösvessat. Eipä ole rakennusalalla tullut vastaan firmaa, jonka kotisivuilta huokuisi yhtä suuri rakkaus ja pieteetti omaa toimialaa kohtaan (ja todetaan nyt vielä, että meillä ei ole minkäänlaista diiliä heidän kanssaan). Sivuilta käy ilmi muun muassa sellainenkin kiehtova fakta, että asioiden hoitamiseen bajamajassa kuluu aikaa keskimäärin vain 4 minuuttia, kun taas huoltiksella viivytään helposti 15 minuuttia ja enemmänkin. Veikkaan, että jäkimmäinen lukema ei edes sisällä hedelmäpelin ja pullakahvin osuuksia!

Kustannussyistä johtuen emme kuitenkaan ottaneet vuokravessaa, vaan päädyimme ostamaan käytetyn bajamajan, jonka voisi posliinin saavuttua myydä eteenpäin. Johtuuko sitten rakentajista, mutta ainakin kevätaikaan käytettyjen vessojen kysyntä näyttää ylittävän tarjonnan. Tai ainakaan keltaisessa pörssissä tai tori.fi:ssä ei ollut kaupan kuin kaksi bajamajaa, joista toinen ei ilmeisesti ollut edes kaupan. Toisen osalta kuitenkin tärppäsi, joten onpa nyt sekin fasiliteetti kunnossa. Huoltotoimenpiteet eivät kuuluneet hintaan, mitä voi tietysti pitää hienoisena miinuksena vuokravessaan nähden.

Eräs toinen rakennuttamiseen liittyvä askare on jätteenkäsittely. Kuten raksavessan, voi tämänkin tehdä helpomman tai vaikeamman kautta. Helppo on kallista ja työläs halpaa, joten eipä tähän(kään) asiaan ole universaalia ratkaisua olemassa. Esimerkiksi vaihtolava.com:ssa noin kymmenen kuution lava maksaa 260 € (toimitus) + 196 € (jätemaksu) + 6,20 €/vrk (vuokra). Kun 2.5 m3 lajiteltua jätettä maksaa Ämmässuolla 18 € + bensat, voi todeta, että ei omatoimisella roskakuskauksella mahdottomia säästä, mutta useita satasia kuitenkin. Ja jotenkin tuntuu, että näitä "joitain satasia" maksavia valintoja on jo nyt ollut yllättävän paljon. Ne pienet purot..


6 kommenttia:

 1. Tekisi mieli sanoa, että olen kateellinen noista anturoista, mutta muotoillaan asia hieman kauniimmin - olen iloinen puolestanne, että projekti on päässyt ihan betonitasolla starttiin! :D Meillä luvassa vielä tuskainen, kuukausien mittainen luvan anominen ennen moista ihmettä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä se päivä vielä teillekin koittaa :)
   Itseasiassa välillä tuntuu että pystytys alkoi liiankin pian, koko ajan kun tulee vaikeammaksi muuttaa suunnitelmia. Tällä viikolla tulevat kellarissa olevat hanat, suihkut ja viemärit lukittua sijaintien osalta, vaikka niitä hanoja, suihkuja ja ammeita ei luonnollisestikaan ole vielä valittu. Täytyy sitten valita amme sen mukaan että viemäri osuu piiloon :)

   Poista
 2. Hyvältä näyttää alku!

  Jätteiden käsittelystä sen verran, että itse ajattelin aluksi, että teen tuollaisista kuormalavakauluksista kaksi noin 150cm korkeaa roskalavaa johon roskia voi laittaa (sekajäte ja puujäte) ja vien näitä itse pakettiautolla kaatikselle/sorttiasemalle. Pian kävi selväksi, että nuo tekemäni lavat ovat onnettoman pieniä ja niitä saisi olla tyhjäämässä lähes joka ilta ainakin sillä vauhdilla mitä meidän työmaalla asiat eteni. Jouduin nöyrtymään ja tilansin roskalavan tontille. Sekin on jo kerran välityhjennetty joten älkää tehkö samaa virhettä mitä mä tein vaikka ei se nyt niin kalliiksi tullutkaan :D . Blogissa on kuvatkin noista lavoista...

  http://villavarri.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep, todennäköisesti mekin vielä marssimme hattu kourassa roskalavayrittäjän pakeille :-) Mutta hölmö kun on, niin kaikki täytyy kokeilla kantapään kautta... Pienenä lieventävänä asianhaarana näkisin kuitenkin sen, että kivitalon pystytyksestä tulee vähemmän roskaa kuin puutalon? Vai tuleeko?

   Poista
 3. Me keräättiin aluksi myös kaikki puutavara talteen takkaa varten. Sitten kun puuta alkoi olla takapihalla 3 isoa kasaa niin luovuin tuosta ja ilmoitin timpureille laittakaa puut suoraan roskalavalle (toki kyseessä oli puutalo). Taitaa olla polttopuita ainakin 10-vuodeksi eteenpäin kun tontilla oli 120 puuta, jotka kaadettiin ja säästettiin polttopuiksi (ei mitään hirveän isoja puita). Noissa roskalavoissa tuntuu olevan jonkun verran heittoja hinnoissa. Halvimmalla me saatiin Lassila&Tikanojalta, jonka luulin olevan kallein. Hintaan vaikutti toki se, että niillä oli sopimus Design-talon kanssa suht. edullisesta paketista. Muistaakseni hinta oli jotain n.1200-1300 euroa yhdellä välityhjennyksellä 5 kk. Siinävaiheessa kun kantaa läpimärkiä Cyproc levyjä, jotka murenee maahan niin viimeistään kannattaa miettiä vielä tuota roskien kanssa kuluttamaa aikaa kun sen voisi sitten käyttää paremmin ja valvoa/tehdä raksalla oikeita töitä. Toki voihan tuon ottaa jumpan kannalta niin ei tarvitse puntilla käydä niin usein.

  VastaaPoista
 4. Meillä on pienet muutostyöt alkamassa, ja vaihtolava siihen on ajateltu hankkia. Myöskin sen takia, että meiltä ei peräkärryjä ja muita löydy, joten jostain on saatava välineet kuljetukseen. https://www.okpalvelut.fi/vaihtolavat

  VastaaPoista