sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Korkean tilan hienosäätöä + gallup

Viimeiset pari viikkoa ovat kuluneet tarjouspyyntöjä vääntäessä, eikä loppua tälle savotalle ole näköpiirissä. Käsittämättömän paljon työtä ja materiaaleja nimittäin vaaditaan yhden omakotitalon pystyttämiseen. Tähän mennessä pyynnöt ovat lähteneet maalämmöstä, runkourakasta, ikkunoista, sekä LVI-urakasta. Näiden yhteenlaskettu hinta on jo ihan sievoinen osa talon kokonaisbudjetista, joten huolellinen kilpailuttaminen maksanee itsensä moninkerroin takaisin, toivottavasti. Aiheesta lisää sitten kun nimiä alkaa ilmestyä papereihin.

Suunnittelupuolella olemme keskittyneet sähköpisteiden viimeistelyyn, mikä onkin osoittautunut yllättävän työlääksi projektiksi. Ties kuinka monennen iteraation jälkeen lamput ja töpselit alkavat olla lopullisilla paikoillaan, joten eiköhän tämäkin vaihe pian saada valmiiksi. Motivaatiota asioiden perinpohjaiselle pohtimiselle antaa se, että harkkovalun jälkeiset muutokset tehdään roilotusvehkeellä autocadin sijaan.

Arkkitehtisuunnitelmiin on tullut enää pieniä muutoksia, kuten keittiön ikkunan muuttuminen isommaksi. Yksi hieman isompi päätös pitäisi kuitenkin vielä tehdä, ja se on korkean ja matalan tilan välinen raja ruokapöydän kohdalla. Kaavamääräyksistä johtuen korkea tila jouduttiin alunperin tekemään hieman haluttua isommaksi, mikä puolestaan aiheutti ruokapöydän sijoittumisen korkean ja matalan tilan välille, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.


Tämän ratkaisun suurimmat heikkoudet ovat ruokailukohdan sijainti kahden tilan (keittiö ja olkkari) välissä, sekä ruokapöydän valaistuksen hankala toteuttaminen. Valaistuksen tahtoisimme tehdä kolmen valaisimen epäsymmetrisenä ryhmänä, mutta tämähän ei oikein oikein onnistu, jos pöydän keskilinja on lipan toisella puolella.

Ongelman voi periaatteessa kiertää tekemällä pöydän päälle ylimääräisen koteloinnin johon valaisimet kiinnitetään. Operaatiolle on saatu rakennusvalvonnankin suostumus, joten sen suhteen asialle ei ole esteitä. Toteutukselle on kuitenkin olemassa pari vaihtoehtoa, joiden suhteen meidän ja arkkitehtimme mieltymykset menevät ristiin. Ajattelimme pitää asiasta pienen gallupin, sillä makuasioistahan on aina hauska kiistellä :-) Vaihtoehdot ovat:

Vaihtoehto 1 - suora kotelointi korkeaan ikkunaan päin:
Vaihtoehto 2 - noin 50 cm leveä lippa korkeaan ikkunaan päin:Näillä ratkaisuillahan on muutamia toiminnallisia eroja, joista suurimpina varmaankin lipan imurointi ja lipalla mahdollisesti sijaitsevien viherkasvien hoito. Emme kuitenkaan ole nyt kiinnostuneita näistä, vaan pelkästään siitä kumpi näyttää kivemmalta. 

Kumpi vaihtoehdoista miellyttää enemmän sinun silmääsi?

18 kommenttia:

 1. Mä tykkään tosta lipasta enemmän! Varmaan juurikin siksi kun kuvittelin siihen heti kaikenmaailman hienot viherkukat tai muut asetelmat. :D Ja rikkoo myös linjoja kivasti.

  Mutta.

  Noissa tuollaisissa on aina se vaara että se näyttää juurikin siltä että se on tehty siihen koska pakko, yleensä nuo tuollaiset kielivät ilmanvaihdon suunnitteluvirheistä!

  Oletteko miettineet muuten että tuo lippa tai kokokotelointi (? :D ) tulisi jotenkin hyötykäyttöön juuri esim ilmanvaihdon tms kanssa?

  Mutta edelleenkin ääni lipalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipan kannattajat ry (emme vielä sano kuka/ketkä) kiitttää kommentista :-) Yksi puoltava näkökohta koteloinnille on se, että makkarin kaapista poistuisi liesituulettimen putki, eli sen saisi vedettyä koteloa pitkin katolle. Lippa ei tähän tuo apua.

   Poista
 2. Lippa on hienompi, mutta itse en varmaan sitä valitsisi, koska tulisin hulluksi sen siivoamisen kanssa :D

  VastaaPoista
 3. Käytännön syistä vaihtoehto 1!
  Kakkonen kerää pölyä, lasten leluja ym, joita on vaikea saada turvallisesti pois sieltä.

  VastaaPoista
 4. Ei lippaa. Tällaiset ylimääräiset rakenteet harvoin näyttävät hyvältä, vaikka ne paperilla saattaisivatkin olla ok.

  VastaaPoista
 5. Mä ajattelin lipan reunaan heti jotain hienoa epäsuoraan valaistusta. Muutenkin sen kanssa voisi toteuttaa jotain kivoja kikkailuja (enkä nyt siis ajattele siivoamisia ollenkaan, kun kerran kielsit ;)). Koko kotelointi on aika raskaan näköinen verrattuna ensimmäiseen kuvaan, jossa seinä on alkuperäisellä paikallaan. Jatkuuko tila muuten korkeana tuolla korkeiden ikkunoiden vasemmalla puolellakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lippa todellakin antaisi lisämahdollisuuksia epäsuoran valon tekemiseen tuolle kohtaa. Meille on tuohon joka tapauksessa tulossa jonkinmoiset seinävalaisimet, jotka voisi lipallisessa vaihtoehdossa sijoittaa lippaan. Saattaisivat kyllä sitten häikäistä yläkerrassa. Tila loppuu korkeiden ikkunoiden jälkeen siihen, eli toisessa päässä on olkkarikalusteet ja takka. Mutta jatkuu siis korkeana sinne toiseen päätyyn.

   Poista
 6. Ei lippaa. Näyttäisi myös aika vaaralliselta. Joku vielä joskus innostuu kiipeämään yläkerran kaiteen yli sinne lipalle! Voisiko sitä seinän pidentämistä hyödyntää yläpuolisen makuuhuoneen venyttämiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosiaan outoa, jos lapset eivät jossain vaiheessa saisi kuningasideaa lipan päällä kiipeilystä. Eihän tuollaisia koteloita välttämättä edes mitoiteta kantamaan ihmistä, saati sitten laumaa seitsenvuotiaita apinoita.

   Seinän pidentämistä ei valitettavasti voi rakennusoikeudellisista syistä hyödyntää makuuhuoneen pidentämiseen. Itse asiassa tämä on koko ongelman alku ja juuri. Kaavan salliessa makkari todennäköisesti olisi sen 80 cm pidempi ja mitään koteloita ei tarvittaisi.

   Poista
 7. Tulisin hulluksi lipan siivoamisen kanssa, joten sen vuoksi vaihtoehto 1. Kerää pölyä ja roskaa sinne lipan päälle ja ne sitten näkyvät yläkerrasta.

  VastaaPoista
 8. Minusta lippa näyttää paremmalta. Se on jotenkin keveämmän ja raikkaamman näköinen.

  VastaaPoista
 9. Multakin siivouksen takia ääni koteloinnille. EIkö sinne kotelointiin saisi jemmattua jotenkin jotain muutakin? Tuleeko toiselle puolelle esim. makkarin vaatehuone tms, johon voisi tuota kotelointia hyödyntää, vaikka sitä ei sitten ehkä tarvitsisi neliöihin laskeakaan?

  Tai voisiko valaistuksen ruokapöydän päälle miettiä vielä jotenkin toisin? valaistus vaijereihin pöydän päälle, valokiskot pöydän yläpuolelle sivuun, valot katosta todella pitkillä johdoilla...

  VastaaPoista
 10. Ei pysty millään antamaan lipalle ääntä, kun tuo siivous kolkuttaa takaraivossa. Lisäksi mietin kustannuksia eli tuollainen lippa olisi todennäköisesti myös kalliimpi toteuttaa, kun siinä on noita nurkkia yksi enemmän kuin suorassa seinässä.

  VastaaPoista
 11. Meillä oli täysin samanlainen tilanne. Jos nyt muistan oikein, niin oli nuo samat 80 senttiä ongelmana. Rakennusoikeuden takia korkean tilan oli oltava tietyn kokoinen. Poikkesimme kuitenkin rakennusvaiheessa noista lupakuvista tuon 80 senttiä, kasvattamalla yläkerran makuuhuonetta. Meillä on tosin puurunkoinen talo, joten tällaisten muutosten tekeminen on helpompaa, kuin kivitalossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä makuuhuoneen kasvattaminen vaatisi muutoksia ontelolaattakuviin ja todennäköisesti muihinkin rakennesuunnitelmiin kun tuossa korkean ja matalan tilan rajapinnassa kulkee teräspalkki, eli ei ihan niin helposti onnistuisi. Lisäksi ylimääräiset rakennusoikeusneliöt eivät taida olla kovin helposti saatavilla tällaisilla perusteluilla. Meillä siis on sekä rakennusoikeus käytetty kokonaan, että kaavassa säädellään neliöiden suhteellista sijoittumista alakerran ja yläkerran välillä, ja molemmat näistä estävät luvallisen makuuhuoneen kasvattamisen.

   Poista
 12. Kiitos kaikille kommenteista!

  Tuo kotelointi oli alunperin oma ideamme ja arkkitehtimme ehdotti keveämpää lippaa. Äänet taisivat gallupissa mennä suurinpiirtein tasan. Kyllähän tuo lippa ihan kivalta näyttäisi, mutta todennäköisesti tulisimme hulluiksi sen kanssa asuessa.

  Noihin kuviin Tommi piirteli lipan 50 senttisenä ja kotelon 80 senttisenä. Tällä hetkellä mielessä on jonkinlainen kompromissi eli kotelointi 50 senttisenä. Koteloon saisimme tosiaan liesituulettimen huippuimurin putken piiloon ja pois makuuhuoneen kaappitilaa viemästä... Ehkä tämä tästä vielä selkenee.

  VastaaPoista
 13. Vaihtoehto 2 eli lippa miellyttää minua eniten - sen voisi rakentaa ikäänkuin terassikatoksen "jatkeena" eli sen kanssa samaan linjaan ja saman korkuiseksi :) Tsemppiä pähkäilyyn!

  VastaaPoista
 14. Onko pakko saada kattolamput ruokapöydän yläpuolelle? Suunattavia seinälappuja löytyy vaikka kuinka kauniita esim. Flos 265.

  VastaaPoista