maanantai 13. tammikuuta 2014

Keittiön ikkunaa ja liesituuletinta

Meille on keittiöön tulossa ikkuna liesitason yläpuolelle ja sen päälle on tulossa vain liesituuletin, ei yläkaappeja. Tämä on jo päätetty eikä ole muuttumassa. Tommin 3D mallitusten jälkeen heräsimme kuitenkin huomaamaan ettei kohtaan piirretty "välitilaikkuna" ole kovin käytännöllinen. Vaikka siitä tulee valoa sisään, ei siitä oikein näe ulos kumartumatta. Ja koska lieden kohdalle ei yläkaappeja ole suunnitteilla, miksi emme tekisi ikkunasta korkeampaa? Ikkunan korkeuden muutos menee meillä  rakennusaikaisena muutoksena, eli päivitetään vaan pääpiirustukset ennen muuttokatselmusta. Ainoa tiellä oleva juttu on liesituuletin. Koska keittiö on olohuoneen kanssa samaa tilaa, haluamme ehdottomasti metelin minimoimiseksi liesituulettimen huippuimurilla.

3D kuva keittiöstä ja ikkunasta.
Kaikki pöytämallit, jotka nopealla vilkaisulla löysimme taitavat olla omalla moottorilla ja takaisin huoneilmaan kierrättäviä. Eikä se pöytämallinenkaan oikeastaan niin kovin kivalta näyttäisi ikkunan edessä, toki pöytätason sisään painettaviakin malleja on saatavilla.

Tommi ei oikein lämpene ajatukselle pyöreästä putkesta lieden päällä, ja se taas on oikeastaan ainoa katosta alas tuleva "saarekemalli", jonka voisin edes kuvitella siihen ikkunan eteen. Eli kattoon käy liesituulettimemme tie… Tai kuunnellaan nyt ensin LVI-suunnittelijamme kommentit tästä uudesta ideasta. Kattomalli kun vaatii enemmän imutehoa, siis tehokkaamman huippuimurin ja isommat putket. Siitä, mitä uusia haasteita se asettaa talon muulle ilmastoinnille, ei meillä luonnollisesti ole vielä minkäänlaista käsitystä. Onneksi on ammattilaiset mukana tiimissä katsomassa meidän ideoita toimivuudenkin kannalta. Toivotaan parasta ja pelätään täystyrmäystä (tai ilmastoinnin suunnittelua kokonaan uudestaan…)

Tällä hetkellä ykkösehdokas olisi Savo RH-95 eli tämä. (Kuva kopioitu Savon sivuilta.)7 kommenttia:

 1. Voi onnistuakin, jos LVI-suunnitelmat on vielä muokattavissa. Imee sen verran paljon , ettei onnistunut meille. Olisi lähtenyt talosta ulos n. 4 kertaa sen verran ilmaa kuin tulee sisään niin ei sitten KVV-vastaava suositellut/suostunut...

  Varmaan selvittelittekin, että tuo vaatii kanavapuhaltimen, kun ei huippareissa tehot riitä. Kannattaa vilkaista myös http://www.besthoods.co.uk/product-catalogue/ceiling-hoods/cirrus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä onneksi taitaa onnistua, siitä lisää tuolla Tommin uudemmassa postauksessa. Ja huippuimurikin riittää kun vaihdettiin vähän tehokkaampaan malliin. Kiitos linkistä!

   Poista
  2. Aika mielenkiintoinen toi Bestin tuote, hinta rahteineenkin huomattavasti RH-95:tä alhaisempi. Kovin on kyllä samannäköinen rakenne, kumpikohan tässä kopioi toista, vai onko ihan virallinen yhteistyökuvio. Tässä video kuvun toiminnasta :-) http://www.youtube.com/watch?v=V3SUFOm8wdA

   Poista
 2. Tuollainen kattoratkaisu on ollut itselläkin mielessä ja siksi onkin mielenkiintoista lukea näitä "haasteita", mitä se tuo tullessaan. Kerro siis, miten tuon suhteen käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tommi jo saikin selviteltyä, lisää siitä tuolla uudemmassa postauksessa mutta ihan helposti oikeastaan meni. Toivottavasti toimii myös käytännössä mutta sen näkee vasta sitten jälkikäteen.

   Poista
 3. Omasta kokemuksesta annan vinkkinä, että ikkunan kohdalle kannattaa suunnitella kunnon valaistus. Meillä työtaso, joka on ikkunan edessä, on pimeinä aikoina lähes liian hämärä työskentelyyn. Liedellä on hankala tehdä mitään, jos ei ole kunnon valoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä huomio, kiitos! Täytyy valaistussuunnittelijalta varmistaa että tuo on kunnossa. Keittiössä meillä on kattoon suunniteltu upotettu loisteputki ja tuohon ikkunaan on yläreunaan tulossa ledinauha. Liesikuvussa on sitten jonkinlaiset valot myös ja tietysti oikealta tulee yläkaappien alapinnan valoista jotain liedelle asti. Toivottavasti riittää :)

   Poista