sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Tee-se-itse

Uusi vuosi uudet kujeet. Niin kuin Erika edellisessä jutussa mainitsi, alkaa suunnittelu vuoden 2014 myötä taittua rakentamisen puolelle. Tähän saakka kaikki toiminta tontilla on ollut koko lailla destruktiivista; talo on purettu, puita on kaatunut, kallio on saanut kyytiä ja maata on kaavittu. Mutta kunhan louheet vielä saadaan kaavittua kuopan pohjalta pois, on pohjakosketus saavutettu, ja koti alkaa kohota kallion uumenista.

Vuoden ensimmäisiä nakkeja on runkourakoitsijan valinta. Mahdollisia urakoitsijakandidaatteja alkaa olla kasassa ihan edustava joukko, joten eipä muuta kuin tarjouspyyntöjä vääntämään. Yksi tärkeimmistä pohdinnoista on, mitä pilkkoa muihin urakoihin ja mitä tehdä itse. Ihan lämpimikseen ei urakoita kannattane pienemmiksi pilkkoa, sillä mahdolliset rajapintoihin ja aikataulutukseen liittyvät ongelmat saattavat helposti syödä saavutetun edun. Mitä tulee DIY-osastoon, ajattelimme runkohommien(kin) osalta jotain pientä puuhastella, ettei tämä rakentaminen aivan virtuaaliseksi menisi.

Näitä asioita kaavailimme varsinaisen runkourakan ulkopuolelle:

Ikkunoiden ja ovien asennus. Nämä todennäköisesti saisi runkourakoitsijalta halvemmalla, mutta koska homma saattaa olla jonkinverran tuotespesifistä ja suurien ruutujen osalta haastavaakin, otamme ikkunoiden ja ovien asennukset todennäköisesti suoraan valmistajalta. 

Lattioiden pintavalut. Tämäkin työ lienee tietynlaista ammattitaitoa vaativaa, joten urakoitsijat kai joka tapauksessa teettäisivät homman alihankintana? Halvemmalla saa kun tilaa suoraan erikoismiehet paikalle?

Puhallusvillan asennus. Sama juttu kuin edellisessä.

Vesikatot. Sitten päästään DIY-osastolle. Koska meidän katto on loiva ja mallia "puucee", ei katemateriaalin (huopakatto) ja aluslaudoituksen nakutteleminen voisi olla helpompaa. Mikäs sen mukavampaa kuin katon nikkarointi kesäloman ohessa.

Terassi. Terassimme tulee sorapatjan päälle pilariperustuksille, joten homma sopii mainiosti hieman tumpelommallekin kotitimpurille. Terassin rakentaminen jää kylläkin kesään 2015, sillä emme tahdo blokata kulkua oleskelupihalle kapealla tontillamme.

Puuosien pintakäsittelyt. Koska kyseessä on kivitalo, puuosat rajoittuvat runkovaiheessa lähinnä räystäisiin ja katoksiin, jotka on helppo itse sutia umpeen. Myöhemmin tulee tietysti muutakin ulkomaalattavaa, kuten kaiteet, terassi, ja autokatos, mutta nämä taitavat olla pääosin kesän 2015 heiniä.

Ilmatiiveystyöt. Tämä asia on vielä hieman harkinnassa, eli emme ole ihan varmoja, kannattaisiko teippaukset antaa urakoitsijalle, vaiko tehdä ne itse. Jotenkin vain tuntuu (ja netistä löytyy jonkun verran sensuuntaista evidenssiä), että huonon päivän sattuessa saattaa teippeihin jäädä siinä määrin klappia, että ilmantiiveysluku on jotain aivan muuta kuin huolellisella nysväämisellä olisi päästy. Mutta millainen homma tiivistysten tekeminen sitten on? Onko parin päivän juttu vai meneekö aikaa enemmänkin? Onko kellään omakohtaista kokemusta asiasta?

Näiden lisäksi sitten kaikki normaalijutut, eli materiaalien hankinnat, siivous, sekä kaatopaikkakuljetukset. Itse varmaan hoidamme myös nosturit, telineet, sekä taukofasiliteetit tontille.



5 kommenttia:

  1. Hei, löysin sattumalta mielenkiintoisen bloginne ja lisäsin sen meidän blogiluetteloon. Tsemppiä projektiinne!

    VastaaPoista
  2. Teippauksesta ei ole kokemusta kuin puutalon osalta, mutta ei se nyt niin paha rasti ollut ollenkaan etteikö olisi voinut ihan itse tehdä. Ja jos on reikiä niin syyllinen löytyy helposti! :)

    Me asennettiin ikkunat itse, tosin meillä oli melko tavallisia ikkunoita (poislukien kaksi paloikkunaa) joten asentaminen on helppoa. Vain nuo kaksi paloikkunaa vaativat hieman enemmän harmaita aivosoluja, mutta suttaantui sitten kuitenkin!

    Lattiavalut kyllä kannattaa teetättää, menee kaadot oikein varmasti. Jos tekisi vain tasaista lattiaa joka päällystetään jollain laminaatilla tms niin ehkä sen raaskisi itse tehdä, mutta kun meille tulee maalattu betonilattia on jäljen oltava priimaa ja arvostan kovasti lattioita jossa vesi valuu haluttuun suuntaan!

    Puhallusvillat meillä tulee muutenkin talopaketin mukana puhallettuna, joten ei tarvinnut tätä asiaa oikeastaan edes pohtia.

    Katto teetetettiin timpureilla, lähinnä siitä syystä että molempia hirvitti ajatus katolle kiipeämisestä! :D

    Terassit ja maalaustyöt tehdään itse, maalarit kun maksavat joitain kymppejä neliölle ja talomme on puuverhoiltu niin voi laskea vain seteleitä siihenkin hommaan. Ja mikäpä sen rentouttavampaa kuin killua nosturin korissa keväisenä viikonloppuna ja sutia maalia seinään?

    Se siivous on oikeastikkin tärkeää, säästää tekijöiden aikaa ja hermoja kun tavarat ovat ojennuksessa ja näkee heti paljonko mitäkin on jäljellä. Ja tavaraa kannattaa tietenkin hakea itse, urakoitsijat kun eivät välttämättä niin kovasti välitä hintalapuista kun hakevat nopeasti lähirautakaupasta tarvitsemansa materiaalin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset rohkaisusta teippaussavotan suhteen! Ymmärrettäväähän tuo, että vierasta taloa tiivistävä ei ehkä hoida asiaa samalla pieteetillä ja rakkaudella kuin itselleen rakentava. Eli ehkäpä teemme teippailut itse.

      Meilläkin on muuten aika tavalliset ikkunat, paitsi olkkarin neljä maksimikokoista ruutua, joiden asennus voi olla jonkinmoinen spektaakkeli. Eli samalla rykäisyllä voisi ikkunatoimittaja asentaa muutkin.

      Lattiavalut teetämme ulkopuolisella aivan satavarmasti, kysymys pikemminkin oli siitä, otammeko työn osana runkourakkaa vai erillisenä urakkana. Mutta erillisenä siis varmaankin.

      Jos kiipeilystä jotain hyötyä tahtoo hakea, niin korkeanpaikankammo ei kyllä pahemmin vaivaa. Kun vielä kaapista löytyy kaikki korkeanpaikan töissä tarvittava rekvisiitta (ja vähän ylikin), katon nakuttelu voisi olla aika luonnollinen DIY-operaatio.

      Poista
  3. Ensikertalainen ei välttämättä loppupeleissä pääse säästämään niin suuria lukuja kuin alussa ajattelee. Suosittelen ottamaan urakkatarjouksia ja vertailemaan itse hankittuihin materiaalikuluihin, kumpi tulee viime kädessä edullisemmaksi. Moni asia saattaa yllättää, että vieraan toimesta tulee edullisemmaksi tai saman hintaiseksi kuin itse väkertäessä, jolloin ei ole minkäänlaista reklamaatio-oikeutta! Tämä johtuu puhtaasti siitä, että ammattilaisilla on eri hinnat materiaaleille ja näin ollen työnosuus voi olla todella edullinen loppupeleissä.
    Suosittelen kysymään ikkunoiden asennusta muualtakin kuin ikkunafirmasta, ne ovat aina ylihinnoiteltuja. Pitää olla vain tarkkana, että asentajilla on vakuutus kunnossa.
    Lattian valuu ehdottomasti ammattilaiselle!!! Jos kaadot ovat väärin niin vesivahinko on enemmänkin kuin tervetullut ja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa.
    Puhallusvillaa ei kannata asentaa omakotitaloon itse, edullisemmalla pääsee vieraan tekemänä.
    Jos tarkoitat ilmatiiveystöillä höyrynsulkumuovin asennusta, ei homma vaadi ruudinkeksijää mutta vähintäänkin kaksi ihmistä. Tässä hommassa Sitkoteippi on ainoa oikea, vaikkakin kallis!
    DIY-meininki on rakentamisessa hienoa mutta kannattaa kilpailuttaa mitä tekee itse ja minkä jättää ammattilaiselle.
    Onnea projektiin!!!

    VastaaPoista
  4. Domukselta 24 ikkunaa ja kymmenkunta ovea. Asennushinta 7000 euroa + nosturi ja telinekustannukset. Teimme itse. Nosturi maksoi 600 euroa koska kymmenkunta ikkunaa ei pystynyt painon vuoksi nostamaan edes käsin.

    Vain tyhmä rupeaa itse valamaan lattioita.

    VastaaPoista