sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Lasten turvavarusteet raksalla

Nyt tulisi kokeneempien kommentit tarpeeseen. Mitä turvavarusteita lapsellasi on ollut raksalla ja miten olet pitänyt lapsesi turvassa? Isolla osalla rakentajista tuntuu olevan lapsia, ja usein vielä melko pieniä. Onko teillä toinen vanhemmista ollut kotona lapsen kanssa ja vain toinen raksalla? Vai oletteko ottaneet lapsen mukaan hommiin? Tai touhuilemaan omiaan molempien vanhempien tehdessä raksatöitä? Vai ovatko isovanhemmat olleet täystyöllistettyjä lastenhoidon parissa? Millaisilla varusteilla lapset ovat raksalla olleet tai käyneet?


Meillä on tällä hetkellä vähän alle kolmevuotiaalle juniorille keltainen heijastimilla varustettu turvaliivi ja minikokoiset työhanskat kaapissa odottamassa tositoimia. Liivi tuo lisää näkyvyyttä ja hanskat ovat lähinnä rekvisiittaa. Ainakin kuulosuojaimet tulevat vielä ostoslistalle, niitä on onneksi hyvin saatavissa pieneen päähän sopivassa koossa. Naulaanastumissuojalla varustetut kengät tekisi mieli kovasti hankkia, sillä erilaisia pieniä teräviä maassa lojuvia asioita pidän näin etukäteen ajatellen todennäköisimpinä turvariskeinä. Kuitenkin pienimmät joihin olen googlettamalla törmännyt ovat olleet koossa 34, ja vaikka meidän juniorilla kasvaakin jalka ihan reipasta vauhtia, niin toivottavasti meillä on jo lopputarkastuskin takana ennenkuin jalka on tuossa koossa. Onneksi kivitalossa ei pitäisi nauloja ihan yhtä paljon lojua kuin puutalossa.

Mitä muuta voitaisiin tarvita, jos ajatuksena on että lapsikin pääsee raksalle katselemaan? Maalaisjärkeä?

12 kommenttia:

 1. Meidän puutalo-työmaalla on suurin osa ajasta oltu vain yhden aikuisen voimin. Silloin kun olemme olleet paikalla koko perheen voimin, on ehdottomin asia ollut eväät. Mun Raksavinkki numero 1. :) Toinen vinkki on ottaa lapset mahdollisuuksien mukaan puuhailemaan jotain. Oikeassa elämässä nämä mahdollisuudet saattavat tosin olla melko vähäisiä...

  Paras turvavaruste olisi varmasti mummi, kummi tai muu lastenhoitaja. Minusta ainakin tuntuu, että jos työmaalla on kaksi aikuista, menee toisen aika joka tapauksessa lasten vahtimiseen. Turvakenkiä tai muita varusteita en ole osannut kaivata. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos eväsmuistutuksesta, niitä täytyy tosiaan olla riittävästi! Varmaankin sen hyvän ja terveellisen lisäksi tarvitaan jotain "herkkujakin".

   Poista
 2. Meillä molemmat ollaan oltu raksalla töissä ja lapset mukana. Ollaan myös molemmat keskitytty yhtä lailla töihin, eikä kumpikaan ole ollut "vain" lastenvahtina. Lapsilla oli ulkotyövaiheessa heijastinliivit muttei muuta. Se osa tontista/talosta joka on ollut vaaraksi lapsille, on ollut lapsilta kielletty. Kun selittää miksi, lapset ainakin meillä ymmärtävät ja pysyvät poissa. Lisäksi lapset ovat saaneet olla avuksi ja leikkiä kaikella mikä ei ole vaarallista. Pahvilaatikoita saa silputa leikkeihin ihan mielin määrin, ja lumi- ja hiekkakasat saavat muuttaa muotoaan aivan vapaasti.

  Luulen, että omien lasten kanssa ollaan selvitty siksi, että lapset ovat saaneet osallistua töihin, ja niistä on myös oikeesti apua (se on myös aikuiselta asennekysymys; onko lapsi tiellä vai apuna). Ipanat kantavat ihan mielellään tyhjiä laatikoita oikeaan paikkaan, lajittelevat roskia, ojentelevat ruuveja, käyttävät vasaraakin. Kun mielenkiinto loppuu, siirtyvät sallittuihin leikkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..ja sitten meillä tontin hiekkamaastosta nousi hirveästi lasinsiruja, ja toki siellä oli naulojakin. Lapsista oli kai mukavaakin bongata niitä ja kasata omiin kekoihinsa, ja samalla sitten tulivat kiinnittäneeksi huomiota siihen mihin astuvat. Isoimmista töistä sai joskus palkinnoksi jotain, esim. tikkarin, kun itse saatiin illalla sidukkaa tai pitsaa :P

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Tuo lasten mukana ottaminen on tosiaan osittain myös asennekysymys. Hidastaahan se varmasti osittain, mutta meidän juniori on ainakin niin innokas apuri että esim. puunkaatojen jälkeen risuja raivatessa on ollut ihan oikeasti jo avuksi nuoresta iästään huolimatta.

   Alle kolmevuotiana kanssa tuo kielletyistä paikoista poissa pysyminen on aina vähän riskialtista, vaikka järkeä päästä ihan mukavasti löytyykin.

   Ja meilläkin muuten löytyi lasia todella paljon pintamaasta, niitä loppukesällä etsittiin ja kasailtiin, tosin lapsi sai vain etsiä ja huutaa äidin poimimaan :) Onneksi nyt on koko pintakerros vaihtettu ja mahdollisesti jäljellejääneet lasit menneet maiden mukana pois.

   Poista
  3. Ei teilläkään muuten sattunut olemaan turvakenkiä lapsille? Tai törmäsitkö omia kenkiäsi etsiessä minikokoihin missään?

   Poista
 3. Meidän ulkotyövaihe meni nopeasti, ja sinä aikana käytiin raksalla lähinnä katsomassa ja pidettiin lapset kädenmitan päässä, kun maassa oli ties mitä ja pihalla pyöri työkoneita ja miehiä pitkien lautojen kanssa. Sisätöissä lapset ovat saaneet yksikerroksisessa talossa olla mukana, kun vaaranpaikat ja pelisäännöt on käyty läpi: ei saa juosta, pitää katsoa, mihin astuu, työkoneisiin ei saa koskea, eikä tikkaille saa kiivetä ilman lupaa. Lapset ovat päässeet esimerkiksi maalaamaan ja hiomaan, kantamaan kipsilevynpaloja sun muuta ulos ja jätelavalle sekä lakaisemaan lattiaa. Ennen pintojen tekoa lapsille annettiin kynät, joilla he saivat piirtää kipsilevyseiniin, ja sinne kertyikin paljon hienoa taidetta sekä taloa että muita asioita koskien. Lapsille tuotiin myös potkuautot sisälle, koska siellä oli aikaisemmassa vaiheessa paljon ajelutilaa. Turvalliseen paikkaan sai tehdä leikin, johon kuului usein kipsilevynpalasia vaikkapa tietokoneina tai veneen airoina. Lapset (3+6-v.) keksivät siis tosi paljon leikkejä keskenään, ja välillä meillä on ollut myös ipad mukana, niin että lapset ovat saaneet istua piirtämässä sillä tai katsomassa Yle Areenan lastenohjelmia. Eväät ovat myös tärkeä juttu, niiden kanssa vierähtää tovi jos toinenkin ;).

  Siivoustehtäviä lapset ovat pitäneet tosi tärkeinä, samoin kuin maalailua, kun niissä näkee työnsä jäljen (vaikka miehellä on välillä ollut kiirettä lasten maalaustuloksia tasoitellessa...), ja olemme tosi paljon painottaneet sitä, että he pääsevät osallistumaan talon rakentamiseen ja ovat suureksi avuksi siinä, että talo valmistuu. Toki pitkien päivien aikana ollaan tehty niin, että toinen, yleensä mies, tekee raksalla hommia ja toinen on lasten kanssa kotona tai muissa puuhissa, niin tylsää kuin se usein sille aikuiselle onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näköjään en nyt vastannut juuri ollenkaan kysymykseesi :D. Meillä ei siis ole ollut erityisiä varusteita, koska raksalla on ollut siistiä emmekä ole lasten aikana tehneet mitään erityisen kovaäänistä tms. Sellaiset vaatteet, joiden likaantumista ei tarvitse harmitella, ovat riittäneet meillä.

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! iPad tulee meilläkin varmasti raksalle mukaan lapsenvahdiksi :) Meillä kolmekerroksisuus aiheuttaa omat lisähaasteensa mutta lopulliset (betoni)portaat tulevat onneksi jo runkopystytysvaiheessa paikalleen ja avoimen tilan tippumispaikat pitää muutenkin aidata.

   Tuo vaatejuttu oli muuten hyvä huomio, ehkä lapsikin tarvitsee jotain ihan raksavaatteita. Tähän asti ollaan menty ajatuksilla "kaikki vaatteet ovat käyttöä varten" ja "pyykkikone pesee" mutta ehkä raksaa varten voisi jotain ihan omaakin varata.

   Poista
 4. Luen vastauksia mielenkiinnolla, koska tämä aihe on meillekin pian ajankohtainen. Kerrothan Erika, jos löydät raksakengät myös pieneen jalkaan! Meillä tosin molempien lapsien ottaminen raksalle tulee olemaan varsin haasteellista, koska molemmat ovat alle 3, pienempi ei vielä kesällä kävele. Isompi varmasti tulisi mielellään joskus mukaan ja täällä onkin hyviä vinkkejä, mitä voi pienenkin kanssa soveltaa! :)

  Saija // Aurinkopiha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron toki jos jostain pienet raksakengät löydän, vinkkaathan sinä myös tännepäin jos sellaisiin jossain törmäät? Ja kiva jos näistä kommenteista on muillekin apua, tämä taitaa olla aika yleinen pohdinnan aihe rakentajaperheissä.

   Poista
 5. Me alamme rakentamaan tässä parin kuukauden kuluttua. Olemme myös suunnitelleet, että huomiovaatteet tulee jokaiselle. Niin myös meille vanhemmille. Turvallisuus ja näkyvyys kun näissä olosuhteissa on tärkeää. Hyvä huomio.

  VastaaPoista