keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Puunkaatoa ja maatöitä

Kiirettä on pitänyt. Samaan aikaan on menossa arkkitehtisuunnittelun viimeiset vaiheet (työpiirustukset ja niiden kommentointi), valaistussuunnittelu, rakennesuunnittelu, tontin valmistelu maatöitä varten (aitaamiset ja puiden kaataminen), aloituskokous, maanrakennuksen aloitus sekä tusina pienempää nakkia. Saattoi ehkä olla ihan hyvä veto tehdä maatyöt nyt ja aloittaa pystytys vasta keväällä. Saamme talvella pienen hengähdystauon ja lisäaikaa valinnoille.
































Tommi vietti viime viikonlopun tontilla moottorisaha kourassa (kunnes hajosi, siis saha). Tonttimme viereisen metsän omistaja antoi meille ystävällisesti luvan raivata puita viereisestä metsiköstä, joten puut oli saatava pois metsästä ennen tien umpeutumista. Myös muutama isompi kuusi sai kaatua, tosin yksi väärään suuntaan kallellaan oleva jäi vielä odottamaan metsuria.

















































Maanantaina maanrakentajamme kaatoi tontin puut, minkä vuoksi pilkkomista odottaa vielä kolme isoa ja yksi pienempi mänty, kaksi isoa koivua ja yksi komea tammi. Ensi viikonloppuna sitten.

Tiistaina aloituskokouksen jälkeen oli mukava kurvata tontin kautta ja huomata, että puolet pintamaista oli hävinnyt. Tänään kallio oli kaivettu esille koko tontin alalta ja noin 30+ kuorma-autollista maata oli siirtynyt Kulmakorpeen. Onneksi ei ole ollut kovin sateisia ilmoja, joten suurin osa maista taisi mennä "yhden lipukkeen maana". Sekä meidän että maanrakentajamme etukäteisarvio irtomaan määrästä ylittyi huimasti, mutta sehän tietää vain hyvää eli vähemmän louhintaa. Kallio löytyi kuitenkin joka kohdasta :)























Homma jatkuu ensi viikolla louhimisilla, joten nopeastihan tämä etenee, kun on vauhtiin päästy!


3 kommenttia:

 1. Meillä lupakuvia viimeistellään ja tavoitteena olisi aloittaa ensi keväänä työt.
  Olemme kaadelleet myös tontillamme puita, mutta suunnittelimme jättävämme maatyöt keväälle. Osaatko kertoa, onko sillä väliä esim roudan kannalta, että työt tehdään nyt? Kaivatteko nyt vain kaikki auki vai onko teillä jokin lumisuoja tms.? Tämä kaikki kiinnostaa siksi, että voisimme myös itse suunnitella maatöitä vielä täksi syksyksi, jos sillä ei ole merkitystä perustusten tekemisen kannalta keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä kysymys, jota olemme toki itsekin alustavasti pohdiskelleet. Pääasialliset vaihtoehdot lienevät:

   1) Tehdään pelkkä kuoppa ja jätetään se talvehtimaan ilman sen enempiä suojauksia.
   2) Tehdään pohjat sorapedille asti, laitetaan päälle routaeristeet, ja pressutetaan koko komeus.

   Ykkönen tuntuisi olevan lähes idioottivarma ratkaisu, sillä koko talon pohja on kallion päällä, ja kalliohan ei tunnetusti roudi. Potentiaalisena ongelmana salaojien puute, jolloin monttu saattaa keväällä muistuttaa uima-allasta. Tämänkään ei meidän tontilla pitäisi olla ongelma, sillä vedet valuvat pois infrakanaalin pohjaa pitkin.

   Kakkosen valttina on muutaman työvaiheen jääminen pois kevään ohjelmistosta, eli anturan tekoon päästään heti lumien sulettua. Tai itse asiassa jopa aiemmin (heti kun on tarpeeksi lämmin), sillä lumethan saa kätevästi vedettyä pressun mukana pois ja routasuojusten ansiosta kaikki maa-aines on tukevasti plussan puolella. Mahdollisena riskinä voisi kuvitella esim sen, jos kuoppa täyttyykin vedestä, ja kapillaarisorasta tulee iso jääklöntti. Tai jos täyttöjä/putkia tehdessä alkaakin tulla lunta, ja sitä pääsee sorapedin sekaan. No, kyllähän siinäkin tapauksessa roudat kevällä jossain vaiheessa sulavat, mutta aikatauluetu menetetään.

   Huom. edellä oleva aika pitkälti omaa pohdintaa, suunnitelmissa on kyllä ottaa asia vastaavan kanssa puheeksi, kunhan maanrakennusten yleinen aikataulu hieman selkenee.

   Poista
 2. Ei liity millään lailla tähän postaukseen, mutta olisin kovin kiitollinen, jos saisin teiltä hieman kommentteja noista käyttämistänne suunnittelijoista. Vastaava mestarikin on meillä jossain vaiheessa hakusessa, joten siitäkin voitte jotain sanoa. Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista