tiistai 6. elokuuta 2013

Back in business

Kesälomat on nyt vietetty, joten raksaus ja raksabloggaus pääsee pienen suvantovaiheen jälkeen taas täyteen vauhtiin! Alkuun muutama kuva Chamonixin reissulta, jossa ilmat suosivat ja ruoka oli hyvää. Alppikiipeilyä harrastavat lukijamme voivat arvuutella mitkä reitit ovat kyseessä :-) Ensimmäinen ainakin lienee asiaan vihkiytyneille varsin helppo...




Näennäisestä hiljaiselosta huolimatta on tontilla käynyt kesän aikana kohtuullinen myllerrys. Kahden päivän ahkeran kaivurinkäytön seurauksena saunamökki ja ulkovaja ovat nimittäin siirtyneet viimeisille leposijoilleen Ämmässuolle. Muutosten myötä paikka alkaa pikkuhiljaa muistuttamaan oikeata rakennustyömaata, mummonmökki-idyllin väistyessä taka-alalle. 






Taka-alalle väistyvät toivottavasti myös inhat pirulaiset nimeltä punkit, joista eräs innokas yksilö pääsi maistelemaan Emilin polvitaivetta. Kuvan punkki ei liity tapaukseen.



Purku-urakka sujui kaiken kaikkiaan ilman suurempaa dramatiikkaa, joten voimme todeta olevamme urakoitsijaan varsin tyytyväisiä, mitä nyt yksi lasi oli ikävästi levinnyt keskelle ajoväylää. Lopullinen arvio seuraa, kunhan loppukatselmus Espoon rakennusvalvonnan kanssa on saatu kunnialla ohi.

Chamonixin jälkeen aika on kulunut pitkälti mökkeilyn merkeissä, mitä nyt asuntomessuilla tuli päiväseltään käytyä. Laiturinnokassa on ollut hyvää aikaa pohdiskella myös jäljellä olevia rakennuslupaan vaikuttavia päätöksiä, joista runkomateriaali ja alakerran pohjaratkaisu ovat varmaankin ne isoimmat.

Runkomateriaalin valinnassa olemme pitkällisen soutamisen ja huopaamisen tuloksena päätymässä valuharkkoon. Päätökseen vaikuttivat ensi sijassa materiaalin järeys (kiinnitettävyys), hyvä lämmönvarauskyky (viileä kesällä), sekä kilpailutettavuus. Kilpailuttamista haittaa kevytsoraharkkojen tapauksessa eritoten vaihteleva mitoitus. 400 millistä valuharkkoa kun tekevät ainakin Rudus, Luja, Lammi, Lakka (2 erilaista), sekä HB, kun taas kevytsoraa saa ainakin 350, 380, ja 420 millisenä. Lisäksi betonivalmistajilta saa ilmeisesti samaan pakettiin koplattua muita betonituotteita, kuten ontelolaatat, portaat, valubetoni, pihakivet, jne. Urakkahinnat ovat ilmeisesti melko samanlaiset kevytsoralle ja valuharkolle, joten harkkojen hintaero tulee ensisijassa valubetonista ja jossain määrin myös raudoituksista ja tarvittavasta nostokalustosta. Kevytsoraharkolle ylimääräisiä kustannuksia tulee ainakin laastista sekä roilotuksista. Erilaisista epämääräisistä lähteistä saatujen arvioiden perusteella valu ja kevytsoraharkon hintaero olisi maksimissaan 10 k€, mutta edellä mainittujen oheisvaikutusten jälkeen saattaisi jäädä jonkin verran pienemmäksikin.

Kyselimme ennen lomia palautetta kahdesta olkkarin pohjavaihtoehdosta, ja saimmekin sitä kiitettävästi. Kiitokset kaikille kommentoijille! Nythän näyttäisi siltä, että vaihtoehto 2, jossa keittiö on siirretty talon pohjoispuolelle, hakkaa alkuperäisen hahmotelman 8-0, joten raadin mielipide on kieltämättä varsin selvä. Olimme itsekin kallistumassa kakkosvaihtoehdon kannalle, joten keittiö tulee näillä näkymin siirtymään pohjoiseen. Tuossa alkuperäisessä kakkosvaihtoehdossa oli kuitenkin muutama ongelmallinen juttu, joita olemme tässä loman ohessa ratkoneet arkkitehdin kanssa. Alla uusi versio ykköskerroksen pohjasta.































Kuten kuvasta näkyy, suurimmat muutokset liittyvät olkkarin isoihin ikkunoihin ja parvekkeen oveen. Edellisessä versiossahan parvekkeen ovi sijaitsi suoraan ruokapöydän kohdalla, minkä vuoksi paikalle ajateltu 6 hengen pöytä olisi tullut liian pitkälle rappusten ja eteisen suuntaan. Asia on nyt ratkaistu siten, että parvekkeen tuplaovi tulee osaksi olkkarin ikkunoita, jolloin ruokapöydän saa tarvittaessa seinään kiinni. Toisena ongelmana oli eteläseinän iso ja kapea ikkuna, joka hankaloitti olkkarin kalustamista. Tämä ongelma ratkaistiin siirtämällä ikkuna toisen kerroksen tasolle samaan linjaan ison ikkunan toisen rivistön kanssa. 

Takka pysynee entisellä paikallaan, jolloin sohvalta on mahdollista tuijottaa niin takkaa, maisemaa, kuin telkkariakin omien mieltymysten mukaan. Takka tulee avautumaan kahteen suuntaan, suurinpiirtein alla olevan kaltaisesti:




Seuraavaksi ohjelmassa olisi rakennusluvan jättäminen sekä valaistus- ja sähkösuunnittelijan etsintä. Tielle ja maatöillekin pitäisi löytää tekijänsä, joten eipä tule aika taaskaan pitkäksi!










6 kommenttia:

  1. Miten uskalsitte aloittaa purkutyöt ennenkuin on rakennuslupa olemassa? Vai onko teillä jokin poikkeuslupa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me haimme erikseen purkulupaa vanhalle talolle. Olisihan sen saanut tietysti helpommin ja halvemmalla rakennusluvan yhteydessä, mutta meillä oli kiire saada jotain näkyvää tontilla aikaan. Ja nyt pääsemme aloittamaan maatyöt ja puunkaadot heti rakennusluvan tultua lainvoimaiseksi.

      Yksi pieni lisäsyy tuohon erilliseen purkulupaan oli se että purettava mökki oli kaavassa merkitty siten että se toivottiin säilytettävän, ja pelkäsimme että tuon kaavamerkinnän takia purkuluvan käsittely olisi saattanut viivästyttää rakennuslupaprosessia. Purkulupa tuli helposti muutamassa viikossa joten huoli oli turha, mutta mistä sen olisi voinut etukäteen tietää.

      Poista
    2. Niin niin, tarkoitinkin siis että onko teillä jokin varmuus siitä että saatte rakennusluvan...? On nimittäin niitäkin tarinoita että vanha talo on purettu alta pois ja sitten on haettu rakennuslupaa ja sitä ei ole myönnetty koska kaava sen jostain syystä estää. Korjatahan aina saa ja vissiin virallisesti niin kauan kuin talon kivijalka säilytetään lasketaan kaikki tekeminen peruskorjaamiseksi.

      Poista
    3. Espoossa on käytössä ennakoiva lupakäsittely, mikä tarkoittaa sitä että alustavat piirustuksemme ovat käyneet lupakäsittelijällä jo ennen kesää ja hankkeelle on näytetty vihreää valoa. Mitään tuo ei tietysti takaa, lupakäsittelijä saa päättä mitä haluaa, mutta oletus on että lupa tulee sitten aikanaan.

      Vanhan kivijalan päälle rakentaminen olisi ollut teoriassakin mahdotonta jo ihan siitä syystä että talo oli kivijalkaa myöden näkyvässä homeessa. Ja jos niin ikävästi käy ettei rakennuslupaa tule, on meillä onneksi tontin kauppakirjassa tämän varalle kaupan purkava ehto. Mökki myös myytiin purkukuntoisena joten sen purkamisesta ei mahdollisessa kaupanpurkutilanteessakaan tulisi ongelmia.

      Poista
    4. Ok, no sitten! :) Tsemppiä projektiin, teillä onkin mielenkiintoinen juttu siellä meneillään. Seurailen täältä syrjemmästä oman projektin lomasta.

      Poista
    5. Joo, ollaan kyllä yritetty kaikki mahdolliset skenaariot käydä mielessä läpi ja varautua niihin :)

      Me myös täällä seuraillaan mielenkiinnolla teidän projektia!

      Poista