torstai 7. maaliskuuta 2013

Paljonko maksaa yksi kivitalo?

Tämä viikko on kulunut rattoisasti arkkitehtikandidaatteja haastatellessa. Tarkoituksena olisi tehdä valinta mahdollisimman pian, sillä tarvitsemme arkkitehdin ennen aluesuunnittelun alkamista. Aiheesta lisää myöhemmin.

Yksi keskusteluiden aihe on ollut rakennuskustannukset. Ensimmäiseltä arkkitehdilta saimme kuulla, että budjettimme on täysin epärealistinen, toinen ja kolmas pitivät sitä hyvinkin realistisena, ja neljäs piti sitä realistisena kunhan talo vain suunnitellaan kustannustehokkaasti. Että silleen.

Tämänhetkinen kustannusarviomme perustuu pääosin netistä löytyviin laskureihin, etupäässä TaloPeliin. Tiedossa on, että TaloPelillä pystyy helposti huijaamaan itseään, jollei esimerkiksi tonttiin ja suunnitteluun liittyviä lisäkustannuksia ilmoita riittävän säntillisesti. Niinpä olemme ainakin omasta mielestämme pyrkineet syöttämään vaaditut tiedot niin inhorealistisesti kuin suinkin mahdollista. Tuloksena kustannusarvio haarukassa 2800 - 3000 € per huoneistoneliö, missä huoneistoneliöiksi lasketaan myös kellarissa olevat tilat varastoa lukuunottamatta.

Toinen vaihtoehto olisi laskea kustannukset per bruttoneliö. Tämän luvun vertailtavuus tuntuu kuitenkin  olevan edellistä heikompi, sillä toiset laskevat bruttoneliöihin vain talon sisällä olevat tilat, kun taas toiset sisällyttävät myös kaikki ulkotilat kuten autokatokset, vajat, tms. Näppärä käytäntö onkin ilmoittaa talon pinta ala yksinkertaisesti neliöinä, mikä jättää enää noin sadan prosentin haarukan kustannuksiin :-)

Tähän mennessä olemme törmänneet seuraaviin arvioihin (keskimääräisistä) kivitalon rakennuskustannuksista pääkaupunkiseudulla:
 • Blogi X: 2700 € / huoneistoneliö
 • Rakennusinsinööri Y: 3000 € / huoneistoneliö
 • Arkkitehti Z: 2800 - 3000 € / huoneistoneliö
 • Arkkitehti Å: 3000 € per / bruttoneliö (!!)
Kuten näkyy, kolme ensimmäistä arviota ovat suhteellisen mukavasti linjassa TaloPelin arvion kanssa, kun taas viimeinen on siitä hyvin kaukana. 

On selvää, että hintahaitari on suuri varsinkin yläpään osalta, mutta jos tiedostaa tekevänsä normitaloa, olisi keskimääräisistä toteutuneista hinnoista paljon hyötyä varsinkin aloittelevalle rakentajalle. Valitettavasti vain tällaista dataa ei ole oikein mistään saatavissa, toisin kuin kerrostalojen tapauksessa. Joten, jos blogimme lukijoissa on joku kivitalohankkeen pääkaupunkiseudulle päätökseen saanut onnenpekka, olisimme enemmän kuin kiitollisia kaikista hankkeen loppusummaan liittyvistä tiedoista!

Talo Rautiossa on hyvä lista blogeista, jotka jakavat rakennuskustannuksiaan kaikkien iloksi. Valitettavasti vain nämä eivät juurikaan ole vertailukelpoisia meidän talomme kanssa paikkakunnasta tai päämateriaalista johtuen.

Ajattelimme laittaa asiassa myös oman kortemme kekoon, eli alamme kerätä rakennuskustannuksia omalle sivulleen sitä mukaan kun niitä ilmenee. Tähän mennessä rakentaminen on kustantanut huikeat 172 € + bensa- ja puhelinkulut, eli halpaa on! 

3 kommenttia:

 1. Meidän blogista ehkä saittekin jotain hinta-arviota jo (n 2700€/m2) ja siellähän on myös eriteltynä tähänastiset kustannukset. Neliöhinnan laskeminen on kovin vaikeaa, kun ei oikein tiedä mitä kaikkea siihen pitäisi laskea. Meilläkin tuon hinnan saa, kun laskee siihen mukaan bruttoneliöt (220) mutta ei autotallia. Ja toisaalta meillä on rinnetalo, johon 50m2 alalle ei tullut yhtään ikkunaa (-> matalammat kustannukset). En laskenut kustannuksiin mukaan myöskään lasiterassia. Ja tuon päälle tulee tietenkin vielä tontin hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoneistoneliöllä meidän talon hinnaksi tullee 2900€/m2.

   Poista
  2. Kiitos hintatiedoista, kävimmekin tosiana jo teidän blogissa katselemassa. Tuo neliöiden laskemistapa aiheuttaa ehkä kaikista suurinta päänvaivaa kun kaikki puhuvat vaan neliöistä erittelemättä sen tarkemmin mitä kaikkia neliöitä neliöissä on mukana. Ja tietysti jos tontin hinta on mukana niin pääkaupunkiseudun neliöhinnat vääristyvät ihan omille lukemilleen. Mutta teidän hinta on siinä mielessä hyvinkin lohdullinen että kun tietää teidän raksan vastoinkäymiset sekä urakoitsijan että maatöiden kanssa, ja maatöissä oli kuitenkin louhintaakin mukana, niin ette te ainakaan mitenkään extrahalvalla ole voineet päästä. Eli jos kaikki menee edes suunnilleen ok niin on ihan realistista päästä samoihin lukemiin, meidänkään kun ei ole tarkoitus tehdä juuri mitään paperihommia lukuunottamatta itse.

   Poista