torstai 6. marraskuuta 2014

Seinät ja lattiat

Pitkän mietinnän jälkeen lähes kaikki pintamateriaalit on nyt saatu valittua. Näissä pohdinnoissa meitä on auttanut Erja Taipale (Tilasi Oy). Valintamme ovat ainakin omasta mielestämme ajattomia, skandinaavisia, kohtuullisen pelkistettyjä ja konstailemattomia.

Pääväreinä meillä tulee olemaan valkoinen, tammi ja tumma harmaa. Seinät ovat kaikkialla valkoiset lukuunottamatta  pojan huonetta ja mahdollisesti yhtä tehosteseinää kellarissa. Maalatuissa seinissä valkoisena on hyvin neutraali Tikkurilan Paperi kiiltoasteella 7 ja maalina tilasta riippuen Luja tai Siro.

Lattiat olohuone-keittiö-ruokailutila -yhdistelmässä, portaissa sekä kakkoskerroksen käytävällä ja makuuhuoneissa tulevat olemaan tammiparkettia luonnollisessa värissään. Parketiksi valikoitui Timberwisen yksisauvainen select-valikoiman oksaton lattia Original collection -valikoimasta värittömällä öljyvahalla käsiteltynä. Parketin osalta meillä tuli melkein paniikki kun Timberwise ei suuren kysynnän vuoksi ensin pystynyt lupaamaan meille parkettia tämän vuoden puolella mutta nyt toimituksen pitäisi olla tulossa muutaman viikon kuluttua. Aluksi mietimme myös aavistuksen vaaleammaksi sävytettyä tammea mutta kyllä tämä on meille kuitenkin se oikea. Yksisauvaisuus oli selvää alusta lähtien ja öljyvahaan päädyimme vasta kaupassa keskusteltuamme melko pitkään myyjän kanssa eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista.
Kuva Timberwisen sivuilta.
Vessojen, kylpyhuoneen, kodinhoitohuoneen ja eteisen lattioille meillä tulee laattaa. Myös seinille tulee laattaa yläkerran vessaan ja kylpyhuoneeseen, sekä osittain kodinhoitohuoneeseen. Ykköskerroksen vessa, eteinen ja loput kodinhoitohuoneesta on maalattu Lujalla.

Lattialaatat ovat merkiltään ja malliltaan ABL:n Gems black. 10x10 -laattaa tulee kylppäriin, kodariin ja kakkoskerroksen vessaan, ja 30x60 -laattaa eteiseen ja ykköskerroksen vessaan. Isompi laatta on kalibroitu ja tulee ohuella saumalla, kun taas pikkulaatta on verkossa. Tässä laatassa eivät kuitenkaan laatan yläkulmat ole viistettyjä vaan suoria, jolloin saumasta tulee kohtuullisen ohuen näköinen verkosta huolimatta.

Seinille meillä tulee myös kalibroitua laattaa ohuella saumalla, laattana on ABL:n kiiltävä valkoinen White line koossa 30x60. Mietimme aluksi mattalaattaa mutta kiiltävä on kuulemma huomattavasti helpompi pitää puhtaana.

Alla Gems black -lattialaatta 30x60 ja sen päällä sama 10x10 -koossa ja lasimosaiikki. Taustalla seinälaatta, kiiltävä White Line 30x60. Nämä kaikki ovat ABL:n valikoimista. Oikealla myös värinäyte saunan ja kylpyhuoneen kattoon tulevasta lämpöhaapapaneelista, meille sitä tulee sekä kuvan paneelia kapeampana (kattoon) että leveämpänä (saunan seiniin).
Kylpyhuoneeseen tulee myös tehosteeksi pientä lasimosaiikkia, lähinnä shampoohyllyjen takaseiniin. Mosaiikiksi valitsimme Ston Hydro Mixluce15 Quartzoluce 1,5x1,5 -laatan. Olisimme mielellämme ottaneet sitä enemmänkin mutta hinta (lähes 300€/m2!) laittoi suuremmat haaveet hyvin ojennukseen. Kaunis se kyllä on valkoisen sauman kanssa.

Muuta kuin edellisiä tulee kellarin lattioille. Tekniseen tilaan Tommi on osittain jo levittänytkin kaksikomponenttimaalin vaalean harmaana ja samaa maalia tulee myös varaston lattialle. Kellarin "harrastehuoneen" / vierashuoneen lattiasta lisää myöhemmin. Päättämättä on vielä ykkös- ja kakkoskerroksen vessojen katot, jonkinlaista modernia, suoralinjaista ja leveää valkoista paneelia varmaankin on tulossa, sekä harrastehuoneen katto, jossa todennäköisesti ontelolaattojen pintaan laitetaan jonkinlainen akustoiva laatoitus. Muuten alkaa olla hyvällä mallilla, tosin aikakin alkaa päätösten suhteen olemaan aika vähissä.

6 kommenttia:

 1. Voi kääk. Enpäs ole tiennyt, että noilla lattiamatskuillakin saattaa olla noin pitkä toimitusaika. No, eipä silti. Meidän projektissa on aikaa vielä kaikelle, mutta jotenkin aavistan, että loppumetreillä tulee kuitenkin kiire. Hyvä tietää. Meilläkin on nuo Timberwisen vaihtoehdot ihan kärkikahinoissa. Ja myös nuo Gemsit :) Terkut, Marika / Kaksi Savua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niillä yleensä kai niin pitkät toimitusajat ole, mutta kun olimme tilaamassa Habitaren jälkeen parketteja oli Timberwise juuri saanut ison tilauksen tuolla select-valikoiman oksattomalla. Tuota oksatonta on aina puuerässä vain pieni osa ja Timberwisen tapoihin kuuluu (mielestäni järkevästi) käyttää koko puuerä ennenkuin tilaavat uutta, jolloin siis myös oksaisemmat laadut pitää saada kaupaksi jotta voivat tehdä taas uutta selectiä. Onneksi me kuitenkin saamme lattian ajoissa, varavaihtoehto olisi ollut ottaa astetta oksaisempaa.

   Poista
 2. Varoituksen sana valkoisista kylppärin seinälaatoista: kannattaa testata ennen laatoittamista, että kuinka laatta imee vettä itseensä. Laattasaumoista pääsee suihkun taustaseinällä vettä laatan ja vedeneristyksen väliin, ja jos seinälaatta imee sen veden niin valkoinen laatta harmaantuu ikävästi.

  Meillä on ABL:stä yhdet valkoiset seinälaatat (eri laattamalli kuin teillä) ja valitettavasti harmaantuvat suihkun takana. Väri palautuu laattojen (hitaasti) kuivuessa, mutta helposti kostuvat uudelleen. Näyttää ikävältä, jos nyt olisin tekemässä kylppäriä niin valitsisin ehkäpä sellaiset laatat, joissa pieni värivaihtelu ei näy kovin ikävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos varoituksesta, täytyykin testata miten tuo laatta käyttäytyy.

   Ihan mielenkiinnosta, oliko teidän laattanne matta- vai kiiltäväpintainen? Mietin onkohan niiden välillä eroa joko kastumisessa, kuivumisessa tai harmaantumisen näkymisessä.

   Poista
  2. Olisikohan joku puolimatta? Ei mielestäni näytä aivan kiiltävältä, mutta ei kyllä selvästi mattapintaiseltakaan. Jos ei välimuotoa ole olemassa, niin laattamme on varmaan kiiltävä :)

   Kastumiseen pinta ei varmaan vaikuta, ellei lasituksessa ole vikaa. Testasin irtolaatoilla (jälkikäteen...) että vetääkö laatta vettä itseensä ihan pinnan läpikin, mutta ei vetänyt. Harmaantumisen näkymisessä voi kyllä olla eroa.

   Poista
 3. Tuo kuulostaa kyllä siltä, että saumat ei ole tehty hyvin jos kosteus pääsee laattojen alle.

  VastaaPoista