keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Sähköurakoitsijan valinta

Sähköistä ei ole tullut kirjoitettua tähän mennessä kovinkaan paljon, joten korjataanpa asia. Tähän mennessä tapahtunutta:

Sähköjen suunnittelu alkoi meillä varsin myöhään, joskus joulun tienoilla. Suunnittelijaksi valikoitui pitkähkön arpomisen jälkeen Selega Systems, joka tarjoaa itse kehittämäänsä järjestelmää jostain perussähköjen ja täysautomaation välimaastosta. Selegan lähestymistavan voisi kiteyttää jotakuinkin niin, että otetaan väyläpohjaisista systeemeistä ne ominaisuudet, joita suurin osa ihmisistä oikeasti tarvitsee, ja toteutetaan ne komponenteilla, joita saa kaupasta vielä 50 vuoden kuluttua. Toki perussähköille ja väyläratkaisuille on omat paikkansa, mutta meidän tarpeisiimme Selegan semi-automaatio tuntui sopivimmalta ratkaisulta. Kysehän on loppujen lopuksi siitä, mitä ominaisuuksia sähköiltään kaipaa (toiminnot, luotettavuus, huollettavuus, jne) ja paljonko niistä on valmis maksamaan.

Geek corner: Selegan monitoimirele!


Suunnitteluvaiheeseen kului yllättävän paljon aikaa. Toisin kuin LVI, joka meni melkeinpä yhdellä istunnolla, sähkösuunnittelu sisältää uskomattoman paljon pieniä yksityiskohtia, joista suurimpina päänsärkyinä olivat pistorasioiden ja katkaisimien paikat. Nämä kun liittyvät melko oleellisesti muuhun sisustukseen, joka ei tuolloin ollut läheskään valmis, eikä sivumennen sanoen ole vieläkään. Urakkaa tosin helpotti hieman se, että valaistussuunnitelmat olivat sähkösuunnittelun alkaessa melkein valmiit, eivätkä näin ollen vaatineet kuin pientä jatkoviilausta. Kaikkine iteraatioineen suunnitteluun meni aikaa melkein kolme kuukautta, joten kannattaa olla aikaisin liikkeellä!

Kodarin sähköt.
Sähkösuunnittelun valmistuttua alkoi urakoitsijan hakeminen. Tarjouspyynnöt lähtivät yhdelletoista urakoitsijalle, mutta vastaukset tulivat vain neljältä. Näin jälkeenpäin ajateltuna heikko saanto todennäköisesti johtui liian lyhyestä vastausajasta, mutta sulkea ei voi myöskään pois urakoitsijoiden haluttomuutta asentaa toisen suunnittelemaa hieman eksoottista (joskin suhteellisen simppeliä) järjestelmää. Niin tai näin, valitsimme talomme sähköjen toteuttajaksi Helsinkiläis-Turkulaisen Datasillan, joka sähköasennusten lisäksi tekee paljon myös tietoliikenteeseen liittyvää urakointia. Valinnan ratkaisi kilpailukykyinen hinta, moderni ja asiakaspalvelulähtöinen konsepti, sekä yhteys järjestelmän suunnitelleeseen Selegaan. Datasillan sivuilta löytyy kätevä laskuri, jolla pystyy karkeasti haarukoimaan omakotitalon sähköurakan hintaa suunnitteluvaiheessa, perustuen talon neliömäärään sekä sähkövarustelun tasoon.

Sähköurakkalaskuri (c) Datasilta


Mielenkiintoisena kuriositeettina tarjouskierrokselta mainittakoon tarjous väyläpohjaisesta Control4-järjestelmästä, joka kuulemma on "selvästi halvempi kuin KNX", mutta olisi silti tullut maksamaan 15000 € enemmän kuin taloomme tulevat sähköt. Huhhuh.

Talon sähköasennukset ovat runkourakan aikataulusta johtuen lähteneet vauhdikkaasti liikkeelle. Valuharkkotalon erikoisuushan on, että sähkörasiat valetaan betoniin runkourakan edistyessä, kirjaimellisesti. Kun sähköliitäntöjen paikat on piirustuksiin merkitty tyyliin "suurinpiirtein", olisi rakennuttajan hyvä päästä tarkistamaan jokainen piste ennen harkkovaluja. Valitettavasti tämä ei läheskään aina omien kiireiden takia ole mahdollista, vaan sitä pitää vain luottaa siihen, että rasiat löytävät omille paikoilleen. Pölyn laskeuduttua sitten katsotaan paljonko tuli roilotettavaa :-)

8 kommenttia:

 1. Tein tänään vasta valinnan sähkö- ja KNX-suunnittelijasta, joten pian alkaa tuo suunnitteluprosessi, jossa pitäisi jokainen rasia ja pistoke osata pistää paikoilleen. Meillähän iso osa kamoista upotetaan jo elementtitehtaalla seiniin, joten suunnitteluun pitää panostaa. Toivottavasti ei jouduta juurikaan roilottamaan siellä eikä täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan lähdetty siitä ajatuksesta että roilotusta tulee pakostakin, mutta pyritään minimoimaan sen määrä. Suunnitelmia käytiin läpi lukematon määrä kierroksia (kiitokset kärsivälliselle suunnittelijalle) mutta jokaisella kierroksella löytyi aina jotain uutta, jota halusi vähän korjata, ja vielä nyt asennusvaiheessa korjaillaan edellisenä iltana sitä sun tätä. Me ollaankin mielessämme kiitetty että meillä niin monet sähköjutut tulevat ei-kantaviin väliseiniin, jotka me pystytetään vasta myöhemmin, ja saadaan siten lisää aikaa viimeistelylle. Siis niistä lukemattomista iteraatiokierroksisa huolimatta. Toivottavasti teillä ei mieli muutu yhtä paljon enää elementtien valmistuksen jälkeen :)

   Poista
 2. Apua, 3 kuukautta kuulostaa pelottavalta...meillä nimittäin valaistussuunnitelma valmistui juuri ja sähkösuunnitelma jatkuu sen pohjalta samasta firmasta. Mutta aikaa on vain tämän kuun loppuun, nyt alkoi hiipiä paniikki... Tai no, kuun lopussa alkavat maatyöt, talopakettia varten on pari viikkoa enemmän armonaikaa. Toivottavasti yhtälö ei ole mahdoton. Olemmekin todenneet matkan varrella, että suunnitteluihin olisi pitänyt varata lopulta paaaaljon enemmän aikaa. Vaan eiköhän sinne joku talo saada :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mahdotonta ole ollenkaan, jos vaan on omat tarpeet selvillä. Aika kauan meillä meni siihen että laskeskeltiin montako pistorasiaa telkkarin luo tarvitaankaan ja montako keittiöön mihinkin kohtaan yms. Puutalossa on se armollinen piirre että melkein kaikkea voi kai siirtää ainakin vähän. Mekin ollaan pitkästä suunnittelusta huolimatta vietetty aina asennuksia edeltävä ilta tehden muutospyyntöjä suunnitelmiin ja miettien täsmällisiä korkeuksia ja etäisyyksiä seinistä. Nyt sitten kaikki kantavissa rakenteissa olevat on kirjaimellisesti betonoitu kiinni.

   Poista
  2. Oi, kiitos kannustavasta ja kiviputosijonkinverransydämeltä-vastauksesta! :)

   Poista
 3. Meidän sähkäri sanoi, että KNX on parempi valaistuksen ja sähköjen ohjaukseen, kun taas Control4-järjestelmä kannattaa ottaa, jos haluaa panostaa audiovisuaaliseen kokemukseen - eli jos tulee paljon telkkareita /kaiuttimia jne. eri huoneisiin. Jäin kyllä siihen käsitykseen, että Control4 olisi kalliimpi kuin KNX...

  VastaaPoista
 4. Hyvä tietää, että sähkötöiden suunnittelussa menee yllättävän paljon aikaa. Meillä kun on pian se vaihe edessä. Kiva nähdä kun käytännössä etenee, mutta kyllä sitä jo odottaa että pääsisi muuttamaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos jakamisesta. Meilläkin sähköasennukset edessä. Siihen vielä ammattilainen olisi etsinnässä. Mökkiä on tässä kuukausien aikana remontoitu, käytännössä oli alkuun vain huterat perustukset paikoillaan. https://www.sg-service.fi/sahkotyot-ja-urakat

  VastaaPoista