sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pihasuunnitelma, versio 1.0

Perjantaina sähköpostiin tipahti ensimmäinen luonnos pihasuunnitelmasta. Tältä se nyt näyttää:Aikamme suunnitelmaa mutusteltuamme olemme sitä mieltä, että siinä on jo paljon hyvää. Terassia on isonnettu ja sen muotoa hieman rikottu, mikä on hyvä juttu. Jossain ohjelmassa sisutuksen uber-guru Marko Paananen totesi, että terassin sopiva koko on 2-3x enemmän kuin arkkitehdin piirtämä, ja niinhän tässäkin taisi käydä. Kaareva yhtymäkohta kallioon on kiva yksityiskohta. 

Nurmikkoa on saatu mahdutettua oleskelupihalle ihan sopiva määrä tontin pienuuden huomioon ottaen. Nykyäänhän kaikki eivät kai edes tahdo nurtsia pihalleen, mutta meillä sitä kyllä tarvitaan lasten pelejä ja leikkejä, sekä yleistä oleilua varten. Sitä paitsi sopiva määrä vihreää mattoa miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää enemmän kuin isot karikekentät.

Nurmikon sekä laatoituksen rajoissa on käytetty paljon kaarevia muotoja. Mielestäni tämäkin on onnistunut valinta, koska kaarevat muodot tuovat kaivattua vastapainoa talon melko simppelille geometrialle. Lisäksi metsänreuna sulautuu paremmin tontiin, mikä on hyvä asia.

Kasvivalinnoista emme tässä vaiheessa osaa sanoa oikein mitään, koska suurinpiirtein ainoa kasvi jonka noista tunnistamme on omenapuu :-) Ensi viikon projektina onkin googlata kaikki rehut läpi ja katsoa miltä ne oikein näyttävät. Toiveenamme on melko helppohoitoinen piha, joten voinemme luottaa ammatilaisen valintaan siinä, että jokainen näre ei ihan viikottaista hoivaa kaipaa.

Paljon on siis hyvää, mutta jonkin verran muutoksiakin tarvitaan. Seuraaassa tähän mennessä mieleen tulleita:

  • Avokallion päälle, tontin korkeimmalle kohdalle, on nyt piirretty puinen patio. Ideana varmaankin on, että patiolla voisi siemailla aamukahvia maisemista nauttien, tms. Tavallaan kiva juttu, mutta... Ensinnäkin tontin kulma (ja avokallion laki ylipäänsä) on rakennustapaohjeessa suositeltu säilytettäväksi luonnontilaisena. Kulku patiolle vaatisi jonkinlaiset maisemaa rumentavat portaat, jotta hieno jäkälä/sammalpinta ei menisi aivan ruvelle. Ja vaikka patio rakennusvalvonnalta läpi menisikin, emme välttämättä tahdo nauttia aamukahviamme paikassa, josta on suorat näkymät noin kymmenen naapurin pihalle. Eli patio saa lähteä. Hieman auki vielä on, sijoitammeko pation pihapiirustuksessa näkyvälle alemmalle tasanteelle, vai jätämmekö koko kallion ilman rakennelmia.
  • Yksi toivomamme lisäys olisi kulkureitti itäpuolen metsään. Koska kyseistä yhteyttä tullaan hyödyntämään niin lenkkeilevien vanhempien kuin lastenkin toimesta, tarvitaan jonkinlainen rajattu polku, koska sellainen joka tapauksessa itsestään muodostuisi. Polku voisi mennä esimerkiksi terassilta nurmikon eteläreunaa pitkin metsään. Materiaalina liuskekivi voisi olla kiva, joskaan ei järin halpa valinta.
  • Tontin pohjoisreuna on nyt rajattu louheesta tehdyllä kivimuurilla. Tämäkin on periaatteessa hyvä idea, koska louhetta tontilla tulee riittämään. Meille ei kuitenkaan piirroksesta oikein selviä, minkälaisesta muurista olisi kysymys, joten täytyy tämä vielä selvittää suunnittelijalta. Jonkinlainen matala muuri tai pengerrys saattaisi olla ihan jees, mutta mitään hautausmaakaliiberin ratkaisua emme tuohon halua. Ja koska muuri tulisi kahden hallinta-alueen rajalle, asia hoidetaan yhdessä naapurin kanssa. 
  • Mahdollisia muita lisäyksiä olisivat tilat yrttilaatikoille, puutarhajätekompostille, sekä polttopuille. Yrttilaatikot voisivat tulla talon eteläseinustalle, olettaen että se ei ole liian kuuma paikka. Kompostin tarpeesta emme oleihan varmoja, sillä tontti on kuitenkin aika pieni ja risujen kaatismaksut siedettävät. Mitenkäs ihmiset yleensä ovat tämän asian ratkaisseet? Polttopuiden säilytykselle tarvitsisimme jonkin pienen tilan, tosin tämä voi olla myös sisällä, jos ulkoa ei luontevaa paikkaa löydy.
  • Ja viimeisin, joskaan ei vähäisin: Meidän pihalle ei trampoliinia tule. On tietysti liikuttavan hyvää huolenpitoa suunnittelijalta kantaa vastuuta jälkikaavumme motoristen taitojen kehityksestä, mutta ehkä hoidamme asian hieman toisin :-)

Tästä eteenpäin homma etenee siten, että teemme omat muutosehdotuksemme, jonka jälkeen Pihavisio toimittaa lopulliset suunnitelmat. Näihin lopullisiin suunnitelmiin kuuluvat ainakin tarkka kasviluettelo, hoito-ohjeet, pihavalaistus, reunakivet, sekä ohjeet maaurakoitsijaa varten.

Tämmöisiä suunnitelmia siis tällä kertaa. Pihan tekeminenhan on tunnetusti pitkän tähtäimen projekti, ja jotenkin on sellainen kutina, että varsinkin rehuja istutetaan vielä muutama vuosi talon valmistumisen jälkeenkin ...

1 kommentti:

  1. Moi! Kivan oloinen pihasuunnitelma. Meidänkin tontti on kalliopohjainen, joten jään seuraamaan miten teidän pihanrakentaminen etenee. Tuo iso kivibetoni-alue tulee sitten maksamaan melkoisesti...

    VastaaPoista