maanantai 20. toukokuuta 2013

Uusia pohjia

Talomme sisätilat alkavat pikkuhiljaa hakeutua lopullisille (joo-joo..) paikoilleen, joten pistetäänpä tuoreita pohjia esille.

Suurimpina muutoksina sauna ja pesuhuone ovat siirtyneet kellariin ja kellarin pohja mennyt kokonaan uusiksi. Aloitetaan kuitenkin ykköskerroksesta, jossa osa saunatiloista vapautuneista neliöistä on  mennyt pikkuruisen kodinhoitohuoneen suurentamiseen toimivamman kokoiseksi. Kyseiseen tilaan sijoittunee nyt myöskin Erikan ompelukompleksi, jota aiemmin oli mietitty, ehkäpä hieman epäkätevästi, alakerran harrastushuoneeseen.

Kiipeilyputki on saanut lisää lihaa luidensa ympärille, joten nyt myös hieman klaustrofobisempi kiipeilynharrastaja pystyy nautiskelemaan vertikaalijumpasta. Nykyinen muoto mahdollistaa myöskin toisen, hieman jyrkemmän seinän rakentamisen tulevaisuudessa, vaikkakin liikkeelle lähdetään varmaankin 90-asteisella koko perheen seinällä. 

Myös yläkerran vessa on kasvanut, ehkäpä hieman liiankin isoksi. Toisaalta kyseiseen tilaan pääse nyt parkkeeraamaan vähän järeämmälläkin pyörätuolikalustolla.

Olohuoneen pohjoisosa on saanut pituutta noin puoli metriä lisää, ja näin ollen ripauksen väljyyttä telkkaritason ja sohvan väliin. Tämä on siinä mielessä tärkeä juttu, että kyseinen tila tullee toimimaan Emilin pääasiallisena riehumis-leikkipaikkana ykköskerroksessa.

Yksi suurimpia muutoksia olkkarissa on takan siirtyminen eteisen ja keittiön väliseen seinäkompleksiin. Tulimme siihen tulokseen, että takka telkkarin vieressä olohuoneen pohjoisseinällä olisi ollut jotenkin oudon näköinen, sekä vaatinut kaiuttimien ahtamista melkein telkkariin kiinni. Uudella paikallaan takka on keskemmällä olohuonetta, kuitenkin mahdollistaen tuleen tuijottelun sohvalta. Huonona puolena uusi sijoituspaikka napsaisee puolisen metriä keittiön ja eteisen kaappitilasta.

Eteinen on tässä hahmotelmassa kalustettu siten, että sen pohjoisseinällä on iso liukuovikaappi ja eteläsivulla penkki sekä pieni kurakoppi. Kurakoppi toimii suihkuttelupisteen lisäksi ulkoiluvaatteiden kuivatuspaikkana. Penkin alle on tarkoitus tehdä tilaa päivittäin tarvittaville asioille (kuten pyörälaukut, harrastusvälineet, tms) jotka muuten lojuisivat aiemman kokemuksen perusteella lähinnä keskellä eteistä.

Keittiö ei tässä piirustuksessa ole missään määrin lopullisessa kuosissaan, ja yksi lähiaikojen projekteista onkin pohtia keittiöfirmojen kanssa erilaisia kalustusvaihtoehtoja. Tämäkin on niitä asioita, jotka täytyy tehdä melko varhaisessa vaiheessa, koska LVI ja sähkösuunnittelijat kuitenkin tarvitsevat keittiön vesi- ja sähköpisteiden paikat suunnitelmiensa pohjaksi.

Yksi auki olevia asioita ykköskerroksessa on olohuoneen ikkuna/oviratkaisu, eli emme ole vielä päättäneet tuleeko olkkariin yksi yhtenäinen ikkunapinta vaiko kenties isot ikkunat alas ja pienet päälle. Myöskin terassioven paikka, tyyppi ja koko ovat vielä auki, vaikka todennäköisesti haluammekin oven mahdollisimman pohjoiseen katoksen alle. Ikkunoihin integroidut liukuovet ovat kyllä aivan älyttömän hienoja, mutta valitettavasti myös aivan älyttömän kalliita. Itse liukuoven lisäksi hintaa kasvattavat mahdolliset teräspalkit, joita tarvitaan rakenteen vahvistamiseen.

Kellari on saunan ja kylppärin myötä kasvanut pari metriä pituussuunnassa, mikä tarkoittaa valitettavasti myös lisää louhintaa. Sauna on nyt oleellisesti isompi ja L-muotoinen, kylppäri hieman pienempi kuin aiemmin, mutta ilman vessaosaa.Suurimman muutoksen alakerrassa on kuitenkin kokenut harrastushuone, joka on nyt avarampi ja samaa tilaa portaiden kanssa. Aiemmassa hahmotelmassahan harrastushuone oli erotettu portaista (hyvin) pienellä aulalla, josta lähti ovi harrastushuoneen lisäksi varastoon. Ratkaisun päämotiivina oli äänieristys, joka ainakin teoriassa olisi mahdollistanut leffojen ja musiikin luukutuksen illalla perhesopua vaarantamatta. Eräänä kauniina päivänä aloin kuitenkin mielessäni ihmettelemään, että kuinka paljon sitä oikeasti ehtii nykyään illalla leffoja katsella (ja nyt tarkoitan aikaa ennen raksausta), hyvä kun pääsee hesarin B-osaan ennen totaalista blackoutia. Musaakin tulee mieluummin kuunneltua olkkarissa, jonne olisi tarkoitus ostaa uudet kaiuttimet. Kun hifistelykään ei, toisin kuin siitä aiemmasta blogipostauksesta voisi ehkä päätellä, mitenkään erityisesti kiinnosta, aloin miettimään, että onko mitään järkeä tehdä suurta kompromissia harrastushuoneen toiminnalisuuden ja viihtyisyyden suhteen, jos saamapuolella on asia, johon ei oikeastaan nykyisellään ole juuri aikaa. Jotenkin tämä kotiteatteri on vain ollut sellainen fiksaatio, että jos omakotitalo joskus tehdään, niin kyllähän sinne nyt kotiteatterihuone täytyy saada. 

Aulakopin poisjääminen sekä huoneen koon hienoinen kasvattaminen mahdollistavat harrastushuoneen suunnittelun muunneltavaksi tilaksi, jonne on myöhemmin helppo sijoittaa uusia toimintoja jos tarve vaatii. Ehkäpä "sitten joskus" on aikaa niille leffoillekin, kuka tietää. Huoneen käyttötarkoituksia tulevat varsinaisten harrastusten ohella olemaan vierasmajoitus, nuorison hengailupaikka Emilin hieman kasvettua sekä saunan vilvoitteluhuone. Lisäksi huoneen vasempaan alanurkkaan tulee työpiste.
1 kommentti:

  1. Hei.
    Tiedoksi, että yläkerran aukkoa rajaavat ulkoseinän alat lasketaan Espoossa kerrosalaan myös yläkerrassa siinä tapauksessa, että aukon oletetusta lattiapinnasta on kattoon yli 1,6m korkeutta. Rakennusalaa vähentävä vaikutus on noin 6+3,5=9,5 -> 9,5*0,25=2,375m^2.
    Tämä on varmasti jo huomioitu teillä mutta itselle se tuli täytenä yllätyksenä.

    VastaaPoista