sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Ekat luonnokset!

No niin, pienen suvantovaiheen jälkeen homma etenee jälleen! Saimme viime perjantaina ensimmäiset luonnokset 2-kerroksisesta talosta. Nämä luonnokset perustuvat aiemmin tekemäämme pohjahahmotelmaan, joten mitään elämää suurempia yllätyksiä ei ollut luvassa. Talon pinta-alaa on jouduttu hieman pienentämään tilojen mahduttamiseksi 140 m2 kerrosalaan, ja autokatos on nyt samassa linjassa talon kanssa. Sisäänkäynnin yhteyteen on lisätty ulkovarasto, jonne olisi tarkoitus säilöä ainakin polkupyörät.

Kiinnostavinta antia olivat ehkäpä hahmotelmat julkisivuista, tätä asiaa kun amatöörin on hyvin vaikea hahmottaa pelkän pohjan perusteella. Myös ikkunat vaikuttavat talon ulkonäköön melkoisen paljon.

Näitä suunnitelmia aletaan sitten seuraavaksi viilailemaan eteenpäin. Ehkäpä suurin viilailun tarve tuntuisi kohdistuvan oleskelupihaan, sillä emme ole lainkaan varmoja, ovatko ulko-ovi ja katos tällä hetkellä parhailla mahdollisilla paikoilla. Katoksen alla kun olisi tarkoitus ainakin grillailla sekä mahdollisesti myös syödä (sadekelillä), mitä nykyinen sijainti oven edessä sekä pieni koko eivät oikein mahdollista. Lisäksi katos peittää ikävästi näkymiä mäelle päin, joka meidän pläntillä kuitenkin on se hienoin katselusuunta.

Terassi tulee todennäköisesti olemaan koko länsisivun mittainen, jolloin katos olisi mahdollista siirtää pohjoispäätyyn ja sen kokoa kasvattaa nykyisestä. Uloskäyntiä terassille voisi siirtää keskemmälle, jolloin käynti keittiöstä tapahtuisi loogisemmin ruokapöydän ja sohvan välistä. Tässä suunnitelmassa voi tietysti olla joitain perustavaa laatua olevia ongelmia, kuten sisätilojen kuumeneminen, mutta täytyy näitä pohtia arkkitehdin kanssa lisää.

Sisätilojen osalta seuraavana projektina olisi jokaisen huoneen mittaaminen, sekä kalustettavuuden sekä yleisen ahtauden hahmottaminen nykykämpän dimensioiden avulla.

Tällainen tästä meidän talostamme on nyt siis tulossa, ainakin suurinpiirtein. Varsinkin tässä vaiheessa kaikki kommentit ovat kullanarvoisia, joten otamme kiitollisina mielipiteet vastaan. Kehut ovat toki kivoja, mutta kaikkein eniten  hyötyä on "tämän tekisimme eri tavalla + perustelut" -tyylisistä kommenteista. Emme pahastu rankastakaan kritiikistä, koska osittainhan nämä talojutut ovat hyvin subjektiivisia asioita. Suodatamme mielissämme "huonot" kommentit ja hyödynnämme hyvät!
Lopuksi vielä keväinen kuva tontilta. Purkufirmat on nyt kilpailutettu ja vanha mökki pääsee hyvin ansaitulle eläkkeelle. Aiheesta lisää tuonnempana.11 kommenttia:

 1. Hei! Minusta nämä kuvat näyttävät upeilta! Ja believe me, olen aika lailla lukenut talokuvastoja ja selannut pohjaratkaisuja (kotimaisia ja ulkomaisia) viimeisen kymmenen vuoden aikana :-) Tuo teidän kiipeilykuilu on kuitenkin yhä mun mielestä niin makee juttu, että ehdottelen uudestaan, voisiko portaikon ja kuilun välillä olla esim. kapea ikkuna? Jos ei siis ihan kokonaista lasiseinää. Terassin laajentaminen on hyvä idea. Oletteko harkinneet ollenkaan ruokailutila-olohuoneeseen koko seinän mittaista liukuovi-ikkunaa? Siinä voisi olla esim. päädyissä aukeavat osiot, jolloin kulku terassille tapahtuisi olohuoneen takkapäädystä tai ruokailutilasta. Onnea näistä kuvista, nyt on toteutus taas askeleen lähempänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ikkunaa kiipeilyputkeen vielä harkitsemme, se on ehkä tulossa portaiden lepotasanteen kohdalle. Isoin kysymysmerkki tällä hetkellä on heikentääkö se liikaa kellarin äänieristystä.

   Terassille isot liukuovet ovat toki myös käyneet mielessä ja olohuoneen ikkunaratkaisut ovat vielä auki, mutta todennäköisesti ihan hintasyistä päädymme tavallisiin oviin tai jopa yhteen oveen. Lisäki minä otokkäkammoisena en kuitenkaan anna koskaan lupaa pitää ovia auki ja hyönteisverkkojen virittäminen tyylikkäästi liukuoviin voi olla astetta haastavampaa.

   Poista
  2. Hei! Tähän vielä kommenttina, jos kuitenkin vielä mietitte liukuovia: me tilasimme saman tien liukuovitilauksemme yhteydessä avautuvaan aukkoon liukuvan, kiinteän (?) hyönteisverkon. Kun suuri aukko siis avoinna, esim. 140 cm leveä, siihen voi osittain tai kokonaan liu-uttaa hyönteisverkon. Verkkotsydeemi maksoi vain 250 e/aukko muistaakseni. Olen ihan samaa mieltä, ei niitä liukuovia tule pidettyä auki jos kaikki ötökät lentää heti sisään :-)

   Poista
  3. Tuo kiinteä hyttysverkko on varmaankin juuri samanlainen tai ainakin saman tyylinen kuin mikä meillä on, jonka olette nähneetkin. Mäkin voin lämpimästi suositella! Sitten jos päädytte yläkerrassa ranskalaiseen parvekkeeseen, niin siinäkin tuollainen hyttysverkko olisi tosi kätevä, niin voi kesällä nukkua ovi auki.

   Poista
  4. Mekin suositellaan jonkin sortin perveketta yläkertaan, jotta saa kätevästi tuuletettua petivaatteet. Ranskalaiset parvekkeet olisi varmaan toimivat ja tyylikkäät. Ja niihin sitten ne hyttysverkot, kuten Petrakin ehdotti. Terkuin Markku ja Päivi

   Poista
 2. Hienot suunnitelmat! Ei muuta kuin eteenpäin vaan. En ainakaan itse keksinyt mitään, mitä olisin lähtenyt tässä vaiheessa muuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eiköhän siinä isot linjat ole pääosin kunnossa, pientä viilattavaa löytyy varmaan loputtomasti.

   Poista
 3. Tsemppiä rakennushankkeeseen! Hienolta näyttävät suunnitelmat. Heliltä kuulin tästä teidän projektista. Meillä meni juuri yksi tonttikauppa puihin, mutta ehkä mekin päädytään jossain vaiheessa rakentamaan. T: Pinja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja tervetuloa uudestaankin :) Toivottavasti löydätte pian sopivan tontin, helppoa se ei kyllä ole.

   Poista
 4. Kaksi vuotta sitten kivitalon rakentaneena toteaisin, että tuon olohuoneen ikkunoiden välisen, arviolta 40cm:n korkean palkin jättäisin kokonaan pois ja laittaisin ikkunat suoraan päällekkäin, näin meilläkin tehtiin. Arkkitehti oli ensin piirtänyt ko. palkin, mutta halusimme että koko seinä on käytännössä lasia ja voi pojat, että oli oikea ratkaisu, varsin kun asumme vielä joen rannassa. Nyt seinä ei ole täynnö ikkunoita vaan lasiseinä josta avautuu mitä upein maisema. Jos laittaa ko. palkin, tulee mielestäni vaikutelma, että talossa on kaksi kerrosta ja olohuoneen kohdalla toinen jätettiin tekemättä kun rahat loppui kesken. Mitään funktiota sillä ei ole, meillä on 2,4m korkea lasi suoraan 2,7m korkean lasin päällä, molemmilla ruuduilla on leveyttä 2,2 ja ruutuja on yhteensä 4, joten lasipintaa on yl i20neliötä, ja vaikutelma on aika vau, vaikka itse sanonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin se palkki todennäköisesti lähtee pois. Ainoa epävarmuustekijä tuossa meillä on eri ratkaisujen kustannutvaikutukset, täytyy niistä vielä oman arkkitehdin kanssa keskustella. Varmasti se rajaton lasipinta näyttää huomattavasti paremmalta.

   Poista