sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Pohjahahmotelmaa

Erilaisia pohjia on pyöritelty edestakaisin ja tässä ensimmäinen itse piirtämäni hahmotelma. Tuo ruskea suorakaide jokaisessa kerroksessa samassa paikassa on portaat. Pinta-aloista tuli vähän mitä tuli kun en ensin muistanut että seinilläkin on paksuus :) Alat ovat siis lattiapinta-aloja.
Kellarissa olisi tekninen tila, kiipeilyputken/hissikuilun alaosa, aula ja reilusti varastotilaa. Suunnittelemme vain pientä kylmää erillistä ulkovarastoa, joten tänne olisi tarkoitus varastoida "lähes kaikki". Aula olisi siis myös varastotilaa ja kiipeilyputken alaosa varmaankin vähän levittäytyisi viereisille seinille mahdollistamaan pienet poikkarit ja tehokkaampi boulderointi. Putken on tarkoitus olla kahdelta seinältään avoin kellarissa ja kokonaan suljettu muissa kerroksissa. Mahdollista oli myös tehdä kellarista vähän pienempi kuin muista kerroksista ja säästää näin vähän louhintakustannuksissa, koko kellari on siis louhittava kalliosta. En tiedä jäisikö se myöhemmin harmittamaan kun varastotilaa on tuskin koskaan liikaa. Toisaalta se louhittu kellari ei ole edullisinta mahdollista, vaikka ei rakennusoikeutta kulutakaan.

Keskikerroksessa eli sisääntulokerroksessa olisi keittiö, olohuone, eteinen, kodinhoitohuone, vessa ja saunatilat. En haluaisi kodinhoitohuoneesta läpikulkupaikkaa vaan erillisen huoneen, jossa on vain yksi ovi. Eteisen muotoon ihastuin katsellessani Helsinki-pientalojen pohjia ja lisäsin siihen kurapisteen. Eteisessä voisi vetäytyä kaappien luokse pukeutumaan tai pukemaan lasta, ja silti eteisestä mahtuisi toinen kulkemaan läpi. Eteisessä olisi siis reilusti kaappitilaa ja erillinen liukuoven takana oleva kurapiste, jossa siis lattiakaivo ja käsisuihku sekä tilaa ripustaa kuivumaan kuraiset vaatteet ja ehkä joskus tulevaisuudessa pestä koira lenkin jälkeen. Kylpyhuoneeseen haluaisimme kaksi suihkua ja vessa saa olla niin pieni kuin on mahdollista tinkimättä käyttömukavuudesta.
Yläkerrassa olisi vain makuuhuoneet ja suihkullinen vessa, eli koko kerros olisi varattu rauhoittumiselle ja nukkumiselle. Ylös avointa olohuonetta emme ehkä haluaisi äänten kuulumisen takia, mutta se oli helppo tapa rajata tila mahtumaan sallittuihin neliöihin tässä omassa hahmotelmassa. Arkkitehdin tehtävä on sitten keksiä ne fiksut ratkaisut ja kääntää koko pohja paremmin toimivaksi. Lähes kaikki muu on muutettavissa mutta huoneet saisivat pysyä omissa kerroksissaan jos vain mahdollista.

2 kommenttia:

 1. Hei! Jotain ihme polkua pitkin päädyin bloginne sivuille, ja suunnitelmanne koukuttivat heti :-) Hienoa, että näette rauhassa vaivaa omien suunnitelmienne ja ratkaisujenne miettimiseen! Kiipeilyputkenne on hieno ajatus, joka tuo omaan taloonne aivan omannäköisyyttänne. Vähän jäi eteenpäin lukiessani harmittamaan, että 1-2 kerroksissa aiotte "piilottaa" putken - eikö sitä saisi jotenkin komeasti näkösälle, ainakin yhdeltä seinältä lasin taakse? Vai ettekö halua? Pohjianne kun tutkailin, huomasin, että 1. krs wc on todella pieni: meidän yksikerroksinen omakotitalomme (jota siis nyt suunnittelemme ja alamme pian rakentamaan) on arkkitehdin piirtämä, ja hänen mukaansa wc:n tulee olla väh. 2,8 neliön kokoinen, jotta sinne mahtuu se ympyrä (onko se pyörätuolin kääntösäde vai mikä?). Arkkitehtimme myös tarkisti asian rakennusvalvonnasta, kun itsepäisesti yritin kutistaa wc:tä... Onnea projektiinne, aion ehdottomasti seurata suunnitelmianne ja kodinrakennustanne! t. Teea, http://hemmahosoja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne!
   Mekin ajattelimme aluksi että kiipeilyputki olisi kiva saada näkyville, mutta muutamakin seikka puhuu sitä vastaan. Pääsyy on ehkä se, ettei se enää vuoden käytön jälkeen ole kovin kaunis vaan sen seinät kiivetessä likaantuvat täyteen harmaita, valkoisia ja mustia jälkiä. Seiniä ei siis yleensä pestä, ei ainakaan kovin usein. En tiedä onko se edes mahdollista.
   Vessakommentista myös kiitokset. Vessa varmaankin tuosta kasvaa, tuo pohja on vain itse piirtämäni hahmotelma ja tässä lähiaikoina olisi tarkoitus saada tarjouspyyntöjä lähtemään muutamalle arkkitehdille. Espoossa rakennusvalvonta on hyvin tiukka esteettömyysvaatimuksista (ja kaikista muistakin vaatimuksista) ja varmastikaan emme saa sitä kutistettua määräyksiä pienemmäksi. Tosin en tiedä auttaisiko tuon kiipeilyputken mukanaan tuoma hissivaraus asiaa jos yläkertaan tehdään tilavampi vessa, silloinhan sinne olisi tarvittaessa mahdollista rakentaa kulkuyhteys. Nämä ovat kysymyksiä, jotka arkkitehti (toivottavasti) miettii puolestamme.

   Poista