Raksaviikkojen päivitystahti on hieman hiipunut lomien myötä, sekä meidän että runkourakoitsijan. Jotain viime viikkoinakin on kuitenkin raksalla tapahtunut. Ykkös- ja kakkoskerros ovat saaneet betonivalut lattiaan, ne teki Betonilattiatyöt M. Pussinen kuten kellariinkin. Muutaman päivän lattiat olivat muovitettuina ja nyt ovat jo päässeet hyvän aikaa kuivumaan. Lisää LVI-putkia on löytänyt paikoilleen ja tekniikkakuiluissa alkaa olla jo täyttä. Itse olemme askarrelleet apukarmeja ikkuna-asennusta varten, kaksi ikkunallista styroksia on vielä koverrettavana ennen kakkosnelosten kiinnitystä. Hommaa siis riittää.
|
Yläkerran makuuhuoneen ja ykköskerroksen olohuoneen lattiat muoveissa. Ikkunan edessä olevan pressun tarkoitus on sekä estää sateen tuleminen sisään, että varjostaa lattiaa ja vähentää hieman ilman virtausta etteivät lattiat kuivuisi liian nopeasti. |
|
Apukarmien asennus alkoi kolon paikan mittaamisella, merkitsemisellä ja reunojen sahaamisella. Niiden jälkeen oli vuorossa armoton kaiverrus ja kaapiminen. |
|
Vasemmalla styroksit poistettu, keskellä kakkosneloset mallattuna paikoilleen ja oikealla samat puut kiinnitettyinä. |
|
Vasaran lisäksi nämä olivat meillä tärkeimmät työkalut. |
Ei ikkunoihin kannata apukarmeja asentaa. Oviin korkeintaan joskin niihinkin riittää esim 30cm aina ruuvien kohdille. Löytyy valmiit ns asennusruuvit. Porataan vain isolla terällä reikä eristeeseen ja muovinen nyrkinkokoinen kierretappi siihen. Hinta 2e/kpl. Tuohon sitten ruuvataan aikanaan ikkuna. Saman asian ajaa myös puusta tehty kiila jonka vain lyö eristeeseen ikkunan ruuvin kohdalle. Itse laitoin kiilat ja hyvin on 2,5mx4m ikkunat pysyneet paikoillaan.
VastaaPoistaJep jep. Ei kannata, vai kannattaako? Saimme asiaan hämmentävän monta mielipidettä (ammattilaisilta). Seuraavassa muutama.
Poista- Vastaava suositteli tekemään apukarmit normipuusta. Tässäkin on ilmeisesti kaksi koulukuntaa, joista toinen suosii pk-puuta paremman kosteudenkeston takoa. Tosin painekyllästetty on kaupasta haettaessa usein niin märkää, että sitä pitäisi kuivata pitkät tovit ennen apukarmien asennusta.
- Kaikkiin vähänkin isoihin ja avattaviin ikkunoihin kannattaa laittaa apukarmit kaikille sivuille. Pieniin ikkunoihin apukarmit kahdelle sivulle. Tämä oli Skaalan näkemys, ja koska ikkunoiden asennus tulee meille Skaalan kautta, eipä siinä muu auttanut kuin vääntää karmit tällä metodilla. Epäilemättä helpoin tapa ikkuna-asennuksen kannalta....
- Suurinpiirtein kaikki ikkunat, monstereita myöten, voi laittaa pelkällä uretaanilla. Tämä (melko extreme) ajatus perustuu kaiketi siihen, että eiväthän, varsinkaan kiinteisiin ikkunoihin, kovin kummoisia voimia kohdistu tuulikuormaa lukuunottamatta. Ja jos ikkunoihin tulee rapatut smyygit, eivät ikkunat kaiken järjen mukaan liiku ainakaan taloon päin. Ennen smyygejä voi laittaa jotkut pönkät pitämään ruudut paikoillaan.
- Edellämainittujen ääripäiden väliltä löytyykin sitten kaikenlaista viritystä. Näitä kaikkia yhdistää se, että eristeeseen asennetaan pienehköjä ankkureita, joihin karmit sitten ruuvataan kiinni. Esimerkkeinä kommentissa mainitut paksut muoviruuvit, kakkoskakkosesta tehty terävä kiila, sekä apukarmien tyyliin (muutamaan kohtaan) upotetut kakkoskakkosen palaset. Tämä lienee hyvinkin ok tapa, jos kiinnityskohdilla karmin suhteen ei ole niin suurta väliä, eli jos karmissa ei ole esiporattuja reikiä, tai kohdistuksen voi tehdä vasta asennusvaiheessa.
- Ulko-ovea ei kukaan taida sentään muoviruuveilla, pelkästä uretaanista puhumattakaan, asentaa. Avattavien ikkunoiden suhteen sen sijaan jonkinlaisia mielipide-eroja tuntui jo esiintyvän.
Jos on vielä styroksia kaiverrettavana, on olemassa myös semmonen oma leikkurinsa sille. Se on vähän siistimpää sillä. Styroksileikkuri -nimellä todennäköisesti löytyy. Maksaa reilun satkun, mutta on kyllä hintansa väärti ja sen saa kyllä varmasti myytyä eteenpäin. :)
VastaaPoistaKiitos vinkistä! Kaikki on kaiverrettu, mutta ehkäpä joku muu apukarmien tekemistä suunnitteleva saa tästä inspiraation. Kieltämättä tuota styroxpurua syntyi melkoiset määrät....
Poista