torstai 31. heinäkuuta 2014

Sisäportaiden tarina

Kahteen otteeseen menneissä raksaviikkopostauksissa on sivuttu portaitamme. Nyt tarina on loppu, ollut jo jonkin aikaa, joten voimme kertoa koko jutun. Spoilerina voin kertoa että tarina päättyy onnellisesti.


Meille taloon tuli Ruduksen betonielementtiportaat, mallina Elemento 8 eli U:n muotoiset portaat suoralla lepotasolla. Samanlaisia portaita tuli kahdet, ja ne kulkevat samassa porraskuilussa päällekäin. Portaat tilattiin hyvissä ajoin ja portaat saapuivatkin täsmälleen sovittuun aikaan raksalle, jossa nosturi oli jo odottamassa. Kellarista ykköskerrokseen kulkevia portaita alettiin nostaa paikalleen, mutta jostain syystä ne eivät millään mahtuneet koloonsa. Niitä nostettiin ja nostettiin. Välillä runkourakoitsija mittaili seiniä, jos vaikka joku seinä olisikin väärässä paikassa, mutta seinät olivat juuri niinkuin kuvien mukaan pitikin. Puhelin kävi kuumana runkourakoitsijan, Tommin ja rakennesuunnittelijan välillä, mutta kuvat olivat yhtenevät, seinät kuvien mukaiset ja portaat ne Elemento kasit kuten pitikin. Eli kaiken piti olla oikein, mutta jostain syystä portaat eivät koloonsa istuneet. Ei auttanut kuin purkaa pala lattiaa jotta portaille saatiin tilaa, ja vihdoin kuuden tunnin puurtamisen jälkeen kellarin portaat olivat paikallaan. Toiset portaat sitten solahtivatkin päälle ilman ongelmia vajaassa tunnissa ja nosturikuski pääsi pienen ylityörupeaman jälkeen kotiin.

Illalla heti töiden jälkeen kaahasimme pitkin Länsiväylää ihastelemaan uusia portaitamme. Runkourakoitsijamme oli vielä paikalla, ja oli myös aikansa tutkittuaan löytänyt syyn päivän ongelmiin. Meille toimitetut portaat olivat kyllä Elemento kasit, mutta niitä valmistetaan kahdella eri askelprofiililla. Meille piti tulla etureunastaan vinot askelmat, jolloin etenemä on on 250 mm. Yläkerran portaat olivatkin tällaiset. Alakerran portaiden kohdalla sen sijaan oli tehtaalla käynyt virhe, ja meille oli tehty etureunastaan suora-askelmaiset portaat, joiden etenemä on 270 mm. Yhteensä nämä suora-askelmaiset portaat vievät parikymmentä senttiä enemmän tilaa, mutta kuten Rudukseltakin todettiin on porraselementtien mittaaminen työmaalla todella haasteellista.

Reklamaation käsittelystä täytyy antaa täysi tunnustus Rudukselle, mallikelpoinen suoritus. Toivottavasti kaikki reklamaatiot menisivät yhtä hienosti ja sulavasti. Meille toimitetut portaat siis olivat väärät, mutta sinänsä moitteettomat. Rudus valmisti meille uudet portaat reilussa viikossa ja korvasi kaikki ylimääräiset nosturikulut. Normaali toimitusaika taitaa olla kuusi viikkoa, mikä olisi tarkoittanut sitä että kattotyöt ja koko muu projekti olisivat siirtyneet vastaavan verran eteenpäin. Omista nostoaikataulustamme johtuen portaat nostettiin paikalleen vähän myöhemmin, ja ovat ne hienot :)

Rudus Elemento 8 viistolla profiililla. Tässä meidän kellarista ykköskerrokseen menevät portaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti