maanantai 3. kesäkuuta 2013

Keittiöpohdintoja

Keittiö aiheuttaa täällä paljon mietteitä. Peruskonsepti on varmaankin jo suunnilleen selvillä mutta lukematon määrä isoja yksityiskohtia odottaa ratkaisuaan, ja jonkinlainen ratkaisu niihin pitäisi löytyä ettei peruskonseptia jouduta muuttamaan. Ja koska LVI- ja sähkösuunnitelmia pitäisi muutaman kuukauden sisällä alkaa lyödä lukkoon ei aikaa ole loputtomasti. Toki jälkeenpäin voi aina tehdä muutoksia mutta haluaisin suunnitelmat mahdollisimman oikeiksi kerralla, eli ainakin hanojen ja sähköpistokkeiden paikat selville.

Toissa viikolla kävimme keskustelemassa keittiöjutuista Puustellissa ja viime viikolla kävimme katsomassa tarjousta. Keittiöstä tuli ihan ok, tai siis suunnilleen sellainen kuin olin ajatellut etukäteen, mutta kaikenlaista pientä viilaamista jäi vielä. Oma muistinvarainen hahmoitelma tuosta suunnitelmasta alla. Mittakaava on 1:20.
Keittiösuunnitelma nro 1.
Tuossa suunnitelmassa on siis vasemmassa reunassa eli pohjoisessa jääkaappi-pakastin ja tarvikekaappi, niiden viereisellä itäseinällä ensin korotettu uuni ja sen päällä mikro, sitten tiskiallas alas ja kuivauskaappi ylös, seuraavaksi tiskikone ja yläkaappi, ja sen jälkeen alas Le Mans -kaappi ja ylös astiakaappeja ja seinän viereen 10cm avohylly. Oikealla olevalle eteläseinälle on piirretty liesitaso ja sen alle 120cm leveät laatikot. Liesitason päällä on vain liesituuletin. Alhaalla olohuonetta vasten on 90cm syvä pöytätaso ja sen alla ensin olohuoneeseen avautuva kaappi ja sen vieressä keittiöön avautuvat laatikostot. Olohuoneeseen avautuva kaappi on siis tarkoitus laittaa avautumaan 20cm pöytätason alta, jolloin sinnekin jää baaritiskillä istuville jalkatilaa.

Ensimmäinen viilauksen kohde on välitila ja sen korkeus. Olen haaveillut välitilaikkunasta, sellaisesta kiinteästä jota ei ole tarkoitus avata ja joka täyttää koko pöytätason ja yläkaappien välisen tilan. Siis niin että lasi alkaa heti pöytätasosta ja jatkuu yläkaappien alapintaan ilman mitään kehyksiä. Koska olemme tekemässä kivitaloa olisi kai järkevää tehdä lasin korkeudeksi joku harkon korkeuden kerrannainen, eli siis toisin sanoen 40cm tai 60cm. Muutkin korkeudet toki onnistuvat mutta silloin ikkunan alle pitää tehdä pieni oma erillinen valu. Välitilan korkeudeksi 40cm on ihan liian vähän, mutta minä en näe ongelmaa 60cm välitilassa, varsinkin kun olemme molemmat aika pitkiä. Nykyinen välitila meillä on 47cm, josta listat nappaavat vielä 5 senttiä pois, ja se välitila on ainakin liian pieni. Puustellin keittiökauppias ei vaan pystynyt mitenkään hyväksymään niin paljon standardista poikkeavaa välitilan korkeutta, nielemistä oli jo siinä että haluan ikkunan liesitason taakse (sinnehän roiskuu rasvaa!!!). Tähän on siis kaksi vaihtoehtoista ratkaisua. A) Tehdään vähän matalampi ikkuna ja ei välitetä harkkomitoituksesta tai B) ei laiteta ikkunan päälle yläkaappeja. Tähän vaihtoehtoon B päädyimme keittiömyymälässä mutta nyt olen alkanut miettimään että mikä ihmeen välitilan ikkuna se sitten on kun ei kerran ole mitään väliä (paitsi tason ja liesituulettimen väli). Toisaalta jos siellä ei ole kaappeja tuo se ehkä keittiöön mukavasti lisää avaruutta.

Toinen iso pohdinnan aihe aihe on jääkaappi ja pakastin. Keittiön pohjoisreunaan on suunniteltu "tasku" jääkaappi-pakastimelle ja tarvikekaapille (siis sellaiselle täyskorkealle, jossa on vetolaatikoita sisällä yhtenäisen oven takana). Tämä tasku on tällä hetkellä 130cm leveä. Jos sitä levennetään siirtyy takka, ja tällöin olohuoneen kulkuväylä kaventuu. Pieni viilaus siis saattaa olla mahdollinen, mutta ei varmaankaan 30 senttiä, joka ratkaisisi koko ongelman. 130 senttiin siis saa side-by-side jääkaappi-pakastimen ja 40 senttisen tarvikekaapin, tai vaihtoehtoisesti kokonaisen jääkaapin ja kokonaisen pakastimen ja 10 senttiä jää vielä yli. Mietinnässä täällä on riittääkö side-by-side -kaapin pakastintila ja mahtuisiko tarvittaessa jonnekin muualle taloon toinen pakastin. Kodinhoitohuone tulee ensimmäisenä mieleen, mutta sinne olemme laittamassa jo kaikkea muutakin "ylimääräistä" mieleentulevaa, joten kyllä senkin neliöt jossain vaiheessa loppuvat. Täyskorkeasta tarvikekaapista en haluaisi luopua ja tuo on käytännössä ainoa mahdollinen sijoituspaikka jos haluan saada uunin korotettuna. Toinen mahdollinen paikka siis mielestäni olisi viereisellä seinällä heti reunassa, mihin on tällä hetkellä tulossa uuni korotettuna ja sen päälle mikro.

Kolmas ja selvempi viilauksen kohde on olohuoneeseen avautuva kaappi. Se kapenee 80 sentistä kuuteenkymmenneen ja ehkä muuttuu kaapista laatikoiksi. Samalla keittiöön avautuvat laatikot saadaan samanlevyisiksi eli 80 senttiin. Tällöin myös ruma peitelevy/taustalevy keittiön puolella kapenee paremman näköiseksi.

Myös yläkaapeissa on vielä miettimistä. Järkevää olisi ottaa kaapit korkeina kun huonekorkeus kuitenkin riittää, mutta visuaalisesti se ei ehkä miellytä silmää. Itäseinälle on kuitenkin tulossa vierekkäin neljä 60 sentin yläkaappia tuplaovilla, siis yhteensä 8 ovea! 60 sentin ovet taas ovat jo aika isot. Minulla mietinnässä ovat vaakasuuntaiset kaapit, ja ehkä niiden päälle vielä toinen kerros samanlaisia. Siis sellaiset joissa ovi aukeaakin ylös eikä sivuille. Tommi ei tästä vielä ensikuulemalla vakuuttunut mutta ehkä en osannut havainnollistaa mietteitäni tarpeeksi tarkasti (tai sitten se vaan on huono idea).

Värimaailma meillä on vielä täysin hukassa ja hyvin paljon riippuvainen olohuoneen sisustusratkaisuista. Ihan täysvalkoista kiiltävää emme halua, mutta kuitenkin selkeää ja pelkistettyä ilman turhia koukeroita. Tasoissa heilumme kiven ja puun välillä. Kivi olisi helppohoitoinen, kallis, ehkä hieman kylmän näköinen ja siihen tippuessaan astiat menevät varmemmin rikki. Puu olisi vaikeampihoitoinen, mutta toisaalta siitä saisi hiomalla aina uuden pinnan näkyviin. Lisäksi se toisi ehkä hieman lämpöä ja pehmeyttä keittiöön, pitäisi astiat ehjinä ja olisi kukkaroystävällisempi. Nykyisessä meillä on kivitasot ja onhan ne ihan mukavat, mutta todella harvoin kuitenkaan tulee laitettua kattilaa suoraan päydälle vaan on siinä aina pannunalunen välissä vaimentamassa kolinat.

11 kommenttia:

 1. Noista myyjän kommenteista..

  Aina ei tarvitse tehdä kuten muut. Jos itsellä on oma visio vahva, kannattaa kuunnella ammattilaisten kommentit, mutta tehdä päätös itse.

  Meillä on monta kohtaa tehty siten, että saimme aika voimakkaitakin kommentteja siitä, ettei noin tai näin kannata tehdä, sitä ei voi toteuttaa jne jne. Yleensä kuuntelimme "saarnan", mietimme asiaa illan tai kaksi ja teimme päätöksen. Monesti omaa visiota toteuttaen. Välillä on pitänyt itse keksiä toteutukseen tarkoituksenmukainen tapa, mutta se on kannattanut.

  Osa muutoksista teetettiin vielä lupakuviin ja itse asiassa vielä rakennusluvan saatuammekin. Talotoimittajan arkkitehti muistutteli muutospiirrosten kustannuksista, mutta jos teettää itselle pidemmäksi aikaa, niin kannattaa tehdä siitä sellainen kuin haluaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, kun itselle rakentaa ei pidä liikaa miettiä mitä muut ajattelevat. Kuitenkin jotkut asiat tehdään tietyllä tavalla perustellusta syystä, ja juuri ne asiat pitäisi osata erottaa niistä "kun näin on tapana" asioista. Ja ammattilaisten kommentteja tuntuu olevan yhtä monta erilaista kun ammattilaisiakin.

   Poista
 2. Hei! Keittiö on kinkkinen paikka, kun pitää optimoida sekä toimivuus että esteettisyys. Enpä siis kommentoikaan muuten kuin että peukutan puutasoa! Meillä oli (Puustellin kautta tilattu) lämpökäsitelty koivutaso edellisessä kodissamme, jossa asuimme 7,5 vuotta. Kertaakaan en hionut, kun mitään tarvetta ei tullut. Ainoastaan suoraan altaan vieressä yksi kohta snadisti rakoili, tuskin sitä kukaan muu edes huomasi kuin minä :-) TopOil -puuvahalla käsittelimme 1-2xvuodessa. Sanoisin että mainettaan paljon helppohoitoisempi, keittiöön lämpöä tuova, aito materiaali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos puun puolustuspuheesta! Meillä ei puusta ole keittiötasona minkäänlaista kokemusta joten huollon vaivalloisuus luonnollisesti askarruttaa. Teidän kokemus kuulostaa rohkaisevalta!

   Poista
 3. Viimeisen seitsemän vuoden kivitasoajalta rikkinäisten astioiden saldo taitaa olla yksi särkynyt lasi, ja sekin putosi kurotuskorkeudelta. Näin ollen uskaltaisin väittää, että tämän näkökulman painoarvo valintaa tehdessä kannattaa pitää melko pienenä ;) Leipoessa kivitaso on kyllä kätevä, ja lapsiperheessä, jossa paljon kokataan, ei helppohoitoisuutta voi väheksyä. Puu on kuitenkin kieltämättä "lämpöisyydessään" paljon kodikkaampi materiaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään kyllä nykyisessä keittiössä taida olla yksikään astian hajoaminen olla ollut kivitasosta kiinni, joko ne ovat tippuneet lattialle tai tiskialtaaseen tai sitten tiskikone on syönyt ne palasiksi. Leipomaan en ole nykyisellä tasolla mahtunut vaan se on hoitunut ruokapöydällä.

   Poista
 4. Ei taida Puustellin kaappien mitoitukset taipua ainakaan tuohon 60 cm välitilaan (meille on tulossa Puustellin keittiö). 40 cm on liian vähän välitilan korkeudeksi, se alkaisi varmaan ahdistamaan jossain vaiheessa. Yksi vaihtoehto olisi varmaan katkaista itäseinällä oleva yläkaappi tason reunaan, jolloin välitilan ikkunan korkeus voisi hyvin olla tuo 60 cm. Tässä voi kuitenkin tulla eteen ulkonäköseikat. Tai käyttää matalampia yläkaappeja kuten olitte miettineetkin.

  Meille tulee kivitaso puolison vastusteluista huolimatta. Hintaero kivitason ja puutason välillä ei varmaankaan ole kovin suuri. Meillä kivitasoa tulee 445 cm (teillä näyttäisi olevan suunnilleen sama määrä tasoa) ja sen hinta tulee olemaan 2700 euroa.

  Oletteko miettineet 90 cm leveää keittotasoa joka vie syvyyssuunnassa vain 35 cm tilaa. Ei pitäisi rasvan roiskua ikkunaan. Itse pohdin tällaista keittotasoa meidän keittiöön ikkunan eteen. Meillä on iso ikkuna keittiössä, joten liesituuletin olisi pitänyt nostaa kattoon ja puoliso ei uskonut sen toimivan kunnolla (jossain blogissa myös valiteltiin kattoon sijoitetun liesituulettimen kovaa ääntä). Teillähän ikkuna on matala, joten tällaista ongelmaa ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ikkuna kyllä aiheuttaa harmaita hiuksia, tällä hetkellä pohdinnan aiheena on miten saamme sen oikealle korkeudelle? Haluaisimme lasin lähtevän suoraan pöytätason pinnasta, mutta sitä varten pitäisi tietää kuinka korkealla pöytätaso on ontelolaatasta, eli siis betonivalun korkeus, lattiamateriaalin korkeus, kaappien sokkelin korkeus, kaappien korkeus ja pöytätason paksuus. Koska mitään näistä ei ainakaan minulla ole vielä tiedossa on ikkunaa aika vaikea saada piirustuksiin oikealle paikalleen. Miten te olette mitoittaneet ikkunan alareunan korkeuden kuviin?

   Tuo leveä keittotaso oli hyvä vinkki, täytyy laittaa pohdintaan. Toisaalta ajattelen että vaikka ikkunasta näkyy roiskeet ehkä helpommin kuin muista välitilamateliaaleista, on lika myös helppo saada irti ikkunasta eikä se ainakaan jää esim. kaakelisaumoihin kiinni.

   Poista
 5. Meilläkään ei ole kivitasolle hajonnut astioita ollenkaan, vaikka edellisessä kodissakin sellaisen kanssa asuimme. Kivitaso on tosiaan kätevä leivonnassa ja ihana, kun voi laskea kuumat pellit ja kattilat tasolle, sen kärsimättä.

  Meillä on toteutettu niemekkeen laatikostot suurikin niin, että ruokatilaan avautuu yksi 60cm leveä ja 70cm syvä (Puustellin erikoissyvä) kaappi ja keittiön suuntaan 2x 80cm leveät ja 70cm syvät laatikostot. Ruo ruokatilaan avautuva laatikosto on tason reunalla eli "baaritiskiä" jää 160cm. Syvyys meidän niemekkeessä on 115cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme tosiaan ole tällä hetkellä osanneet kivitasoa ehkä hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, kattilan alle tulee laitettua pannunalunen ihan rutiinilla viakka ei sitä oikeasti tarvittaisi. Toisaalta se kovan astian ja kivitason välinen kolahdus häiritsee... Tai ehkä se enemmänkin johtuu siitä ettei nykyisellä tasolla ole kovin paljoa vapaata tilaa.

   Tuo teidän niemekkeen laatikostot ja kaapit siis kuulostavat melkein meidän suunnitelmiltamme. Me ajattelimme laittaa sen olohuoneeseen avautuvan kaapin 20 senttiä tason alle jotta "baaritiski" olisi pidempi ja kolme mahtuisi helposti vierekkäin aamiaiselle. Tuo tason alla oleminen vaan sulkee laatikostot pois vaihtoehdoista (kun ei ylälaatikkoon pääsisi käsiksi), muuten haluaisin laatikot tuonnekin. Meillä niemeke on tällä hetkellä ajatuksissa 90 senttiä syvä ja se tuntuu riittävälle, teillä tosin taitaa olla keittotaso niemekkeellä jos oikein muistan? Silloin suurempi syvyys on varmasti tarpeen.

   Poista
 6. Onko Side-by-side Festivon? Kaikki muut kaapit on 75 cm syviä paitsi Festivo (heti oma hintaluokka). Mieti myös minkälainen allas valitset. Jos vääränlainen sinulla on vasen kyynärpää vähä välillä uuni/mikrokomeron reunassa.

  VastaaPoista