keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Rakenna & Remontoi 2013


Kävimme viikonloppuna Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaan Myyrmäkihallissa. Nämä ovat siitä kivat messut, että ne keskittyvät melkeinpä yksinomaan pelkkään rakentamiseen. Paikalla oli toisin sanoen paljon edustajia LVI-urakoitsijoilta, talotehtailta, keittiövalmistajilta, lämpöpumppufirmoilta, perustusurakoitsijoilta, jne, kun taas täytetyn lakun, kalanperkausvälineiden, ja ihmerättien myyjät loistivat poissaolollaan. Hyvä niin.

Olemme näitä rakennusmessuja muutamat vuosien varrella kierrelleet. Normaali kaavahan on, että messuilla hortoillaan epämääräisesti osastolta toiselle karkkeja napostellen ja kuulakärkikynävalikoimaa täydentäen. Suurinta osaa myyjistä ei asiamme voisi vähempää kiinnostaa, koska "emme ole aikeissa rakentaa lähiaikoina". Tänä vuonna kaikki oli kuitenkin toisin. Ensinnäkin meillä oli selvät suunnitelmat mitkä firmat haluaisimme tavata, ja toiseksi kaikki halusivat myös tavata meidät! Ihmesanat "rakennamme kivitalon vuoden päästä" avasivat kummasti ovet jokaisen ständin ns. paremmalle puolelle. Tilanteesta pitää nauttia nyt, koska sopimusten kirjoittamisten jälkeen asiat palautunevat (rakennusalalla) normaaleihin uomiinsa ja myyjä on jälleen kuningas.

Messujen ehkäpä hyödyllisintä antia olivat keskustelut LVI-urakoitsijoiden ja laitetoimittajien kanssa. Olimme alustavasti miettineet mahdollisuutta jakaa lämpökaivo naapurin kanssa (olettaen että naapurikin näkisi tämän hyödylliseksi), mutta tämä ei taida onnistua siitä yksinkertaisesta syystä, että kaivosta tulisi liian syvä. Saamamme arvion mukaan yhteinen lämpökaivo voisi onnistua joko kahdelle passiivitalolle, tai sitten kahdelle pienelle talolle, tyyliin 2 x 100 m2. Koska meidän talo ei täytä kumpaakaan kriteeriä, täytynee porailla oma kaivo.

Sähköpuolella kovinta hottia näyttäisi olevan KNX, joka alustavien pohdintojen mukaan löytää tiensä myös meidän kotiimme. Melkeinpä jokaisella sähköurakoitsijalla oli tarjota normaalin sähkösuunnitelman lisäksi myös KNX-pohjainen taloautomaatio, mikä on tietysti kilpailutettavuuden kannalta hyvä asia. Saimme myös hyviä vinkkejä siitä, että kannattaa tarkistaa muiden talotekniikkalaitteiden, erityisesti ilmastoinnin, KNX-yhteensopivuus. Kaikki ilmastointilaitteet eivät kuulemma vielä tue suoraan KNX:ää, vaan vaativat jonkinlaisen ulkoisen viritelmän, joka rajoittaa säätömahdollisuuksia. Hyvä neuvo lienee myös se, että KNX kannattaa tehdä vaiheittain. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisessä vaiheessa vedetään itse väylä talon jokaiseen mahdolliseen kolkkaan, mutta toteutetaan vain kaikkein tarpeellisimmat ohjaukset, kuten lämmitys, ilmastointi, ja valot. Myöhemmin järjestelmää voidaan vapaasti täydentää esim. KNX-pistorasioilla, turvatuotteilla, audiojärjestelmillä, tms. Toki kaikki herkut on mahdollista asentaa heti kättelyssä, jos vain lompakko antaa myöten. Meillä ei taida antaa.

Ikkunakauppiaalta saimme sellaisen neuvon, että itsepeseytyvä ikkuna ei sovi aivan kaikkialle. Kyseessähän on sinänsä aivan loistava keksintö (olemme ehkä maailman laiskimpia ikkunanpesijöitä), mutta se tarvitsee toimiakseen vettä ja auringonvaloa. Eli ei kannata laittaa moista terassin eteen ja toivoa että mönjät lähtevät.

Kävimme luonnollisesti myös kivitalovalmistajien puheilla. Kovin paljon uutta emme sinänsä oppineet, mutta uusi TaloTalo-konsepti vaikutti ensikuulemalta varsin mielenkiintoiselta. Kyseessähän on useiden tunnettujen rakennusalan merkkien (Lammi, Domus, Tulikivi, Pukkila, tms) yhteinen palvelu, joka  mainostaa tarjoavansa "aktiivista palvelua ja huolenpitoa koko projektin ajan". Hieman epäselväksi kuitenkin jää, tarjoaako palvelu mitään apua rakennusalan ongelmaan numero yksi, eli epäluotettaviin urakoitsijoihin. Luotettavia rakennesuunnittelijoita ja laattakauppiaitahan toki löytyy, mutta urakoitsijoiden kohdalla homma menee mielenkiintoisemmaksi, kuten niin monesta blogista voimme valitettavasti lukea. Eli jääkö TaloTalosta loppupeleissä käteen muuta kuin näppärät projektinhallinta- ja kustannusarviotyökalut, jäi meille hieman epäselväksi.

Kaikkinensa messut olivat kuitenkin erittäin hyödylliset, joten voimme lämpimästi suositella tapahtumaa kaikille oman talon rakentamista suunnitteleville!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti