maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raksaviikko nro 12

Viime viikolla tapahtui raksalla taas vähän sitä sun tätä. Tom Allen hoiti maalämpökaivomme porauksen, harmi ettemme ehtineet paikalle kuvaamaan. Kaivolle tuli kokonaissyvyyttä 154 metriä, josta kollektoria 150 metriä. Homma sujui erittäin mallikkaasti ja kaikki ylimääräinen lähti poraajien mukana pois. Harvinainen urakka kun siitä ei syntynyt meille ollenkaan jätettä :) Lisäksi viime viikolla ulkovaraston seinät tulivat valmiiksi, ja sisällä talossa ykkös- ja kakkoskerroksen ei-kantavat väliseinät ovat nousseet lähes puoliväliin. Katolla kattotuolit on asennettu, päätyräystäiden tukirakenteet on rakennettu ja katteen aluslaudoitus on käynnissä.  

Kyltti seinässä kertoo lämpökaivon sijainnin.
Meidän lämpökaivomme kerrokset.
Tältä maalämpökaivomme näyttää nyt maan pinnalla.
Räystäät tulossa.
Katon ponttilautoja. Lämpimät kiitokset Tommin apuna olleille sukulaismiehille.
Taivastakin vielä näkyy.
Varaston seinät ovat pystyssä. Samassa kuvassa myös jo edellisellä viikolla tehdyt portaat.
Tuohon tulee kodinhoitohuone. Hassu kulma oikealla on oven taakse jäävä tila, joka päätettiin hyödyntää eteisen puolella. Siihen saa kätevän ja syvän hyllyn tai vaikka vetolaatikoita. Valkoinen neliö kuvan oikeassa laidassa on aukko takan korvausilmaputkea varten.

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Raksaviikko nro 11

Yhdestoista raksaviikko takana ja taas jotain uutta on tapahtunut. Viime viikolla ulkovarasto sai betonilattian ja samalla runkoporukkamme teki meille portaat ja tasanteen paikallavaluna etuovelle. Maskiharkot saatiin myös valettua ja kattotuolit ovat nyt paikoillaan. Viikonloppu oli sen verran kiireinen ettemme ehtineet vielä kuvata edistystä, mutta tässä maistiaisena pääoven edusta odottamassa porrasvalua.
Routaeristeet paikoillaan odottamassa pääsisäänkäynnin portaiden valua.

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Raksaviikko nro 10

Kymmenes raksaviikko on takana ja talo on taas vähän valmiimpi. Viime viikolla ulkovaraston seinä nousi puoliväliin ja se valettiin. Varasto sai myös sisätäytön, ja samalla täytettiin varaston ulkopuolen reunatäytöt, autokatoksen ulkopuoli ja etuoven portaiden kohta. Kattotuolit nostettiin katolle ja portaat paikoilleen. Portaiden koko tarinan kerromme myöhemmin. Kellarin lattialta myös käärittiin muovit valun päältä pois ja se saa aloittaa kuivumisensa.

Tässä vielä kuvina viime viikkoa.
Portaita.
Täyttöä varaston ja autokatoksen välistä.

Tähän tulee etuovelle johtavat portaat.
Kattotuolit odottavat ylhäällä asennustaan.

keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Ajankäyttö

Maanantaina oli erilainen raksailta, pääsin käymään Byggmaxissa ja osallistumaan muutamille bloggaajille järjestettyyn raksailtaan. Sain kutsun iltaan ja lähdin selvittämään teknisiä mahdollisuuksiani osallistua. Monella rakentajalla on pulaa kahdesta asiasta, rahasta ja ajasta. Rahaa saa (johonkin rajaan asti) pankista, mutta aikaa ei voi taikoa lisää. Tarkastellaanpa siis ajankäyttöä muodikkaasti case-study tyylillä mikroskaalassa eilisen illan osalta, eli mitä kaikkea osallistuminen raksailtaan vaati minun perheeltäni ja lähipiiriltäni.

Me olemme julkisen liikenteen suurkuluttajia ja harrastamme hyötyliikuntaa, eli normaalisti auto seisoo päivät parkkihallissa ja se otetaan käyttöön kiipeilyreissuilla ja mökkimatkoilla. Nyt rakentaessa auto on saanut uuden pääkäyttötarkoituksen, se on paitsi kulkupeli raksalle, myös työkalujen ja koneiden säilytyspaikka. Koska Byggmax sijaitsee käytännössä julkisen liikenteen tavoittamattomissa (harva kai lähtee bussilla ostamaan lautoja) oli ensimmäinen selvitettävä asia auton "varaustilanne". Raksalla oli kiireinen päivä ja käynti illalla oli käytännössä välttämätön, mutta Tommi lähti bussilla töistä raksalle ja auto oli käytössä. Check.

Toinen selvitettävä asia Tommin viettäessä illan raksalla oli lapsen hoito. Meillä on onneksi ihania isovanhempia lähistöllä, ja sopivasti vielä vapaana ja edes vähän samalla suunnalla Byggmaxin kanssa. Asia siis hoidossa. Check.

Kolmas asia liittyy luonnollisesti rahaan, eli työt. Etäpäivä mahdollisti tehokkaan ajankäytön ja sain tehtyä lähes normaalin työpäivän ennen kuin hain päiväkodista ja vein lennossa isovanhempien luo hoitoon. Check.

Kaikki kunnossa ja raksailtaan. Kannattiko järjestely? No kyllä. Saimme tuhdin tietopaketin Byggmaxin toimintaperiaatteesta, esittelykierroksen kaupassa, raksaruokaa mahaan ja hyviä vinkkejä.

Mutta miten Byggmax liittyy ajankäyttöön? Oletteko koskaan huomanneet kuinka paljon rautakaupassa kuluu aikaa? Sisään astuttaessa ensin on esillä mattoja, sisustustarvikkeita ja säilytysratkaisuja, sitten ehkä tapetteja ja maaleja, roskiksia, postilaatikoita jne. Ja jossain siellä takanurkassa piilossa ovat varsinaiset rakennustavarat, ne puutavarat, putket ja sellaiset. Ihan kuin  tarkoituksena olisi saada asiakas viettämään mahdollisimman kauan aikaa kaupassa ja tekemään ehkä heräteostoksia oikeaa osastoa etsiessään? Byggmaxissa rajoitettu valikoima tekee löytämisestä helpompaa, tuotteen vieressä on lapussa nimi ja hinta, ja kaikki ostokset lastataan itse autoon tai peräkärryyn eikä tarvitse odottaa myyjää. Kassan kautta ulos ja koko käynti on nopeasti ohi. Eli ajansäästöä tarjolla. Omakohtainen testikäynti odottaa vielä.

Lopuksi askartelimme mukaan halkokorit. Tässä taidonnäyte poraamisesta, tarvikkeet  ja valmis kori.

Mikä oli illan paras anti? Toisten raksabloggaajien tapaaminen. Oli mukavaa saada kasvot Mustan Oven, Aurinkopihan, Kotina Kivitalon ja Projekteista isoimman kirjoittajille, sekä tavata remontoiva ja rakentamista vielä suunnitteleva PlusMimmi. Toivottavasti tapaamme uudestaankin.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Raksaviikko nro 9

Jos edellisellä viikolla valut jäivät vähiin on niitä tällä viikolla ollutkin sitten kaksin kappalein. Maanantaina viikko alkoi kellarikerroksen lattiavalulla, jonka meille teki Betonilattiatyöt M. Pussinen. Valupäivän iltana Tommi kävi vielä kastelemassa lattian ja levittämässä muovit valun päälle, nyt saa betoni kehittää rauhassa lujuutta  ja sitten kuivua. Samalla pumilla pumpattiin myös perjantaina tekemättä jääneet anturat ja ylimmän kerroksen harkkoseinien alapuolikas, sekä ikkuna- ja oviaukkojen viistovaluja.
Olohuoneen ikkuna-aukon viistovalua.

Autokatoksen anturoita, taustalla oikealla ulkovaraston anturaa.
Perjantaina päästiinkin jo valamaan kakkoskerroksen yläosa, sekä autokatoksen ja varaston muutama ensimmäinen harkkokerros. Tässä kohdassa runkoporukallemme tuli ikävä yllätys ja pieni hidastus, mutta siitäkin selvittiin hyvällä asenteella. Meille on autokatokseen ja varastoon piirretty muutama kerros 200mm harkkoa alas, ja siitä seinä jatkuu 150mm harkoilla. Ruduksen 200mm harkko on kuitenkin eri mallinen kuin heille tutumpi Lakan harkko. Lakan 200mm harkon päälle voi suoraan latoa 150mm harkkoja ja valaa kaikki kerralla, sillä valuontelon "poikkipuut" ovat tasaisia harkon pinnassa. Ruduksen harkoissa poikkipuut ovat syvemmällä ja eri kokoisten harkkojen latominen päälle ei onnistu, joten tarvitaan yksi valukerta lisää. Perjantaina päästiinkin varaston osalta valamaan vain ne muutama kerros 200mm harkkoja, ja nyt 150mm harkkoseinä kohoaa siihen päälle.
Vasemmalla autokatoksen seinää, takana vasemmalla ulkovarastoa ja oikealla ulkoportaiden viereistä seinäkettä.
Nyt ovat siis maskiharkkoja lukuunottamatta seinät pystyssä ja kattotuolit ovat saapuneet tontille.
Länsiseinä täydessä korkeudessaan.
Oikealla olohuoneen ikkuna-aukko, vasemmalla alhaalla keittiön aukko ja ylhäällä makuuhuoneen ikkunaoviaukko.