maanantai 2. joulukuuta 2013

HSY-liitos valmis

Pienten takaiskujen jälkeen on mukavaa, että jokin vaihe menee ilman isompaa säätämistä tai lisäkustannuksia. Kyseessä HSY-liitos, joka meni kutakuinkin niin hyvin kuin kyseinen työvaihe voi mennä: Tie kaivettiin auki keskiviikkona, kaivot löytyivät ensi yrittämällä, mitään ei napsahtanut poikki, HSY asensi sulut torstaina, ja tie pistettiin pakettiin perjantaina. Asfalttimiehet tulevat maanantaina, jos vain sää sallii. Ajankohta alkaa olla vihoviimeisiä asfaltin tekemiselle, koska pakkanen ja lumi eivät oikein kyseiseen työvaiheeseen istu. Mikäli talvi olisi tullut ennen tien auki kaivamista, olisi tiehen pitänyt asentaa väliaikainen paikka (jonkinlaista kylmämassaa) ja tehdä asfaltointi vasta keväällä. Sähkö ja teleliittymät vaativat toki tien auki kaivamisen vielä pariin otteeseen, mutta nämä operaatiot sisältyvät liittymien hintaan, toisin kuin HSY:llä.

Tie auki - liitoskohdat näkyvissä!
Tien osalta ikävin yllätys on ollut kanaalilouhinnan suuri määrä, eli noin kolmesataa kuutiota 70 metrin matkalta. Laskuahan moisesta rouhimisoperaatiosta tulee, mutta onneksi kakku jakaantuu useamman perheen kesken. Täytyy vain pitää sormet ristissä, että vastaavan mittaluokan ylläreitä ei ilmene omalla palstalla, koska niiden suhteen voi naapurirahoitus olla hieman tiukemmalla :-) Tiekakkua rumensi osaltaan mittajan huolimattomuusvirhe, jonka ansiosta kanaalista louhittavat kuutiot oli ensin laskettu kahden putken vaatimalla leveydellä, vaikka röörejä tuleekin kolme (vesi, viemäri, hulevesi). Ylipäänsä pienoisena yllätyksenä tuli, kuinka paljon kolmen putken kanaali vie tilaa 4-metriä leveän tien pohjalta. Kun kallio vielä repesi suunniteltua leveämmältä, ero kanaalin ja tienpohjan väillä on paikka paikoin varsin marginaalinen

Tien poikkileikkausta - vasemmalla teleputket ja oikealla sähköt
Kanaalilouhinnan suuresta määrästä johtuen emme myöskään saa dumpattua omia louheitamme yhteistien pohjalle. Tämäkään ei ole maailman isoin asia rahallisesti, mutta jälleen "muutama tonni" muiden joukossa. Tie ei loppujen lopuksi taida syödä edes kaikkea omiaa louhettaan, sillä louhehan turpoaa melkein kaksinkertaiseksi dynamiittikäsittelyn jälkeen. Lisäksi vesi/viemäri- ja sähkö/teleputkistojen ympärille tarvitaan parinkymmenen sentin sorakerros suuntaansa, jotta louhe ei ajan myötä rikkoisi putkia. Soraa tarvitaan myös kiilaamaan louhe paikalleen ja täyttämään isojen murikoiden väliin jäävät kolot. Lopputuloksena tie, jonka voi päästellä päästä päähän M1 Abramsilla. Tai ainakin ontelolaattarekalla. Toivottavasti.

Infrakanaalin pohjaa. Kuvassa kaksi kaivoa.
Nyt kun yhteistie alkaa olla pintakerroksia vailla valmis, toiminta siirtyy yksittäisten hallinta-alueiden maatöihin. Meidän palsta porataan ensi viikolla ja ehkäpä päästään jo räjäyttelemäänkin. Paljon on kyllä poiskuskattavaa, sillä vajaa 500 kiintokuutiota louhetta tarkoittaa tuhatkunta lavakuutiota, mikä puolestaan tarkoittaa noin 80 kuorma-autollista murikoita. Osa louheesta voidaan toivottavasti hyödyntää paikan päällä täyttöihin, joten lopullinen määrä lienee hieman pienempi.

Infrakanaalin päätepiste meidän palstalla. Suunnilleen tästä alkaa talokuoppa.
Kun toiminta työmaalla lakkaa talven myötä, on aika siirtyä suunnittelemaan talon sisäosia. Meillä ei arkkitehtisuunnittelun osana tule 3D-mallinnusta, joten ajattelimme tehdä homman itse Sketchupilla. Jotenkin sisustuksen, värien, ja valaistuksen miettiminen vain on niin paljon helpompaa, kun on jotain konkreettista mitä työstää. Sitä paitsi, oman talon 3D-mallintaminen on yllättävän hauskaa, jopa koukuttavaa puuhaa. Suosittelen!

Homma on varsinkin sisusten osalta vielä pahasti kesken, mutta alla pientä maistiaista miltä talomme tulee näyttämään. Ihan noin paljon nurtsia emme tule kyllä vetämään...

Onko kellään muuten kokemusta Sketchupin renderöintilisäkkeistä? Vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.

5 kommenttia:

  1. Itse käytin Twilight-nimistä lisäosaa, näistä linkeistä näkee tuloksia, toimii sisäkuvissa mielestäni paremmin kuin ulkokuvissa.

    http://villaluova.com/moderni-puutalo-rakentuu/talo-ulkoa-3d-kuvia/
    http://villaluova.com/moderni-puutalo-rakentuu/harmaa-musta-valkoinen-keittio/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, täytyypä tutustua. Aika hienoja muuten nuo laserkeilauksen avulla tehdyt maastonmuodot! Mellä enempi old-school metodit, eli TIN on tehty pohjatutkimuksen ja Espoon kartta-aineiston pohjalta. Oli oikeastaan yllättävän helppoa. Ei tarvitse muuta kuin syöttää putsatut korkeuskäyrät sisään ja Sketchup hoitaa loput.

      Poista
  2. Kestikö Sketchupin käytön opettelussa kauan? Kiinnostaisi kokeilla, koska meilläkään ei 3D-sisäkuvia arkkitehtisuunnitteluun kuulu. Muutenkin on kiva seurata teidän projektin etenemistä. Meillä päästään maatöihin vasta keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sketchupin ehdottomasti hienoin puoli on se, että peruskäytön oppii 3D-untuvikkokin (kuten allekirjoittanut) päivässä-parissa. Talon saa periaatteessa piirrettyä alusta loppuun muutamalla työkalulla, vaikka laajempi repertuaari hommaa nopeuttaakin.

      Kolikon toinen puoli on tietysti se, että talon pikkutarkkaan nysväykseen saa upotettua aivan rajattoman määrän aikaa. Mutta jos tarkoituksena on lähinnä huonetilojen karkea mallinnus google warehousesta (ilmainen kokoelma 3d-malleja) saatavien objektien avulla, valmista voi tulla aika nopeastikin. Mutta jos tavoitteena on fotorealistisen wow-efektin tuottaminen tyyliin "arkkitehdin näkemys", kannattaa aikaa varata hieman enemmän. Sketch-up itsessään ei tee muuta kuin 3d-mallin, joten fotorealismiin tarvitaan jokin tarjolla olevista (maksullisista) lisäosista. En ole vielä noita kokeillut, joten ei mitään hajua kuinka paljon opiskelua käyttö vaatii.

      Yhden vinkin voisin aloittelevalle Sketchup-mallintajalle antaa: Kannattaa alusta alkaen groupata asioita sopiviin kokonaisuuksiin, koska muuten homma lähtee lapasesta, ennemmin tai myöhemmin. Nimim. kantapään kautta asian sisäistänyt. Myös komponenttien käyttö säästää hermoja ja pitää mallin siedettävän kokoisena.

      Sketchupista on olemassa myös pro-versio, jossa on muutamia virtuaalirakentajallekin hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten dynaamiset komponentit ja dwg-tiedostojen tuonti. Itse olen kyllä ihan mainiosti pärjännyt ilmaisellakin. Pro-versiotahan saa käyttää hetken ennen aikarajan umpeutumista, mikä kannattaa käyttää hyödyksi jos vaikka haluaa tuoda dwg-muotoista korkeusdataa malliin...



      Poista
  3. Kiitos paljon vinkeistä! Niistä on varmasti apua. Täytyy siis varata aikaa ja yrittää pysyä suurpiirteisellä linjalla :)

    VastaaPoista